pátek 1. března 2013

Provincie Huelva - pohoří Sierra Morena

Pohoří Sierra Morena de Aracena y Picos de Aroche v provincii Huelva je překvapující oblastí. Rozkládá se na ploše 184 tisíc hektarů a 90 % této plochy je zalesněno převážně středomořskými duby. Krajina je plná kontrastů s mírně zvlněnými kopci a zalesněnými údolími, které postupně ustupují dramatickým skalním vrcholům. Najdeme zde velké množství volně žijících živočichů a dravých ptáků.

 Sierra Morena de Aracena y Picos de Aroche
 Sierra Morena de Aracena y Picos de Aroche
Bílé vesničky jsou plné úžasných uměleckých prvků, jako jsou zachovalé hrady, kostely, poustevny a dokonce i mešity situované v klidných chladných zalesněných oblastech. Největším městem této oblasti je Aracena, impozantní město plné překvapení, kterému dominuje hrad na kopci a kostel. V posledních letech prudce vzrostla populace města, ale stále se mu podařilo uchovat si důstojnou eleganci. Na počátku 20. století byla Aracena oblíbeným rekreačním střediskem zaměstnanců těžební společnosti Río Tinto, jejíž doly se nacházejí nedaleko.

 
Aracena
Aracena
Aracena je známá pro své velkolepé vápencové jeskyně – Gruta de las Maravillas (Jeskyně zázraků). Jsou to jedny z nejhezčích ve Španělsku a nacházejí se přímo pod kopcem, na kterém se tyčí zřícenina hradu. Dvanáct jeskyní s podzemními jezery a dramatickými vápencovými útvary je otevřeno návštěvníkům po celý rok. 

Gruta de las Maravilla
Gruta de las Maravilla
Celá tato oblast je proslulá chovem černých iberských prasat, která můžete zahlédnout všude, zvláště pak pod stromy, kde hledají žaludy. Výrobny jamónu (šunky) jsou rozeseté po celém pohoří a je to jedna z nejvyhlášenějších oblastí na výrobu té nejlepší šunky v celém Španělsku.


Iberská prasata
Iberská prasata
Nejvyhledávanější jamón pochází z vesnice Jabugo, kde také najdeme největšího výrobce, společnost Sánchez Romero Carvajal. Jabugo jako takové je jednou z nejméně malebných vesnic v této oblasti. Po celé obci se nacházejí továrny a jatka, ale je to zároveň to nejlepší místo pro nákup jamónu a dalších vepřových lahůdek přímo od výrobce.

Jabugo
Jabugo
Za návštěvu jistě stojí Almonaster La Real s nádhernou zachovalou mešitou z 10. století, která se nachází mezi ruinami hradu a je nejstarší památkou svého druhu ve Španělsku.  Almonaster je proslulý oslavou Cruces de Mayo v prvním týdnu v květnu, kdy se místní ženy oblečou do tradičních pestrobarevných šatů a nosí veliké kytice květin.


 Almonaster La Real
 Almonaster La Real
Dalším zajímavým místem je městečko Aroche na západním okraji pohoří poblíž portugalských hranic. Jedno z nejméně navštěvovaných míst v této oblasti ale určitě stojí za prozkoumání. Městečko se vypíná na kopci a již z dálky vidíme, jak nabílené domy lemují zrekonstruovaný středověký hrad. S rozsáhlou sítí turistických stezek, které jsou dnes značeny i v mapách, je snadné tuto oblast prozkoumat pěšky nebo na kole.



Žádné komentáře:

Okomentovat