úterý 26. února 2013

Provincie Almerie - Almeríe – zrcadlo moře


Hlavní město province Almeríe nese stejný název, který pochází z arabského slova „Almairiyya“ (zrcadlo moře). Město bylo založeno chalífou Abd-al-Rahman III z Córdoby okolo roku 955 jako hlavní přístav na obranu a centrum obchodu córdobského chalífátu.

Alcazaba
Alcazaba
Díky suchému a horkému klimatu této provincie zde v 11. století začali pěstovat stromy moruše a rozmohl se zde obchod s hedvábím. I dnes některé čtvrti stále připomínají spíše městečko v severní Africe než Evropu. Almeríe je městem kontrastů. Od klasické arabské čtvrti La Chanca, přes moderní přístav, ukazuje celou škálu architektonických stylů.

Alcazaba
Alcazaba
Jednou z nejdůležitějších památek je maurský hrad Alcazaba. Po Alhambře je druhou největší muslimskou pevností v Andalucíi. Majestátní pevnost je stále dobře udržovaná, i když je díky zemětřesení v roce 1522 poškozená. Věže Torre del Homenaje, Torre de la Justitia a Torre de los Espejos a zbytky trojitých hradeb naznačují, jak mohutné kdysi toto nedobytné opevnění bylo. Procházka rozkvetlými zahradami plnými fontánek s tekoucí vodou a s výhledem na moře a celé město je úchvatná.

Alcazaba
Alcazaba
 Alcazaba
 Alcazaba
Mohutná katedrála v centru staré části města připomíná svým vzhledem pevnost. Její věže a chráněné chodby měly za cíl bránit obyvatele města před nájezdy berberských pirátů. Původně vznikla jako mešita a později byla přestavěna na křesťanskou katedrálu. Po zemětřesení v 16. století byla opravena v renesančním stylu, ale stále si ponechala některé obranné funkce.

Katedrála
Katedrála
Za zmínku také stojí renesanční kostel Santiago postavený v roce 1533 s věží a portálem zdobeným reliéfy, kostel San Juan, který stojí na místě bývalé hlavní mešity a procházka po hlavní promenádě Paseo de Almería.

 Almeríe
 Almeríe

Žádné komentáře:

Okomentovat