pondělí 4. března 2013

Andalusie - Sierra Morena a její dehesy

Sierra Morena (v překladu tmavé pohoří) je oblast relativně neosídlených skalnatých kopců, které běží přes sever Andalusie a vytváří tak přirozenou hranici mezi Andalusií a Extremadurou. Sierra Morena se táhne přes čtyři provincie Andalusie – Huelva, Sevilla, Cordoba a Jaén. Jen velmi málo turistů se vydá do těchto divokých kopců porostlých borovicemi a korkovými duby, které mají spíše atmosféru a krajinu typičtější pro oblasti Extremadura a Castilla La Mancha.

Dehesa - Sierra Morena
Dehesa - Sierra Morena
Sierra Morenu pokrývají převážně dehesy. Dehesa je území, které je využíváno lidmi, ale přesto opuštěné. Krávy, ovce, kozy a iberská prasata se pasou na nekonečných ohrazených územích, která byla původně loukami nebo poli. Dnes zde rostou převážně duby křemeláku a korkové duby. Korek se stále využívá, dělají se z něj zátky nebo dřevěné uhlí a na žaludech si nejvíce pochutnají iberská prasata, ze kterých se pak vyrábí známý jamón. Dehesy byly vyhlášeny biosférickou rezervací v roce 2002

Přes dehesy se klikatí speciální stezky - původně honácké cesty, které mají původ už někde u Vizigótů, kteří přes ně hnali svá stáda ovcí. Dnes už se k tomuto účelu nevyužívají, ale stále se udržují, aby takto zajímavý historický jev nezanikl. Dnes jsou z těchto stezek převážně polní cesty, stezky pro turisty a cyklotrasy.

 Dehesa - Sierra Morena
 Dehesa - Sierra Morena
Součástí Sierra Moreny jsou pohoří: Sierra de Aracena y Picos de Aroche v Huelvě, Sierra Norte v Seville, Sierra de Hornachuelos a Sierras de Cardeňa y Montoro v Córdobě a Sierra de Andújar v Jaénu. Sierra Morena je neobyčejně nádherná, a pokud hledáte nedotčenou a neobjevenou část Španělska, vydejte se právě sem.

 Dehesa - Sierra Morena
 Dehesa - Sierra Morena







Žádné komentáře:

Okomentovat