pondělí 15. dubna 2013

Andalusie - Sevilla - Féria de Abril

Návštěva hlavního města Andalusie v dubnu je zárukou intenzivního a jedinečného zážitku. Zpočátku se může zdát neuvěřitelné, jak je město - obvykle rušné a plné života - nezvykle klidné, bary a restaurace v centru města opuštěné. Je to proto, že město se přestěhovalo. Srdcem Sevilly v tomto období je čtvrť Los Remedios – jihozápadním směrem přes řeku Guadalquivir je vše v plném proudu.

Féria de Abril
Féria de Abril
Féria de Abril, každoroční jarní festival, je vášnivou oslavou všeho andaluského. Více než jeden a půl milionu lidí navštíví v tomto dubnovém týdnu jeden z největších andaluských svátků. Nikde jinde ve Španělsku neokusíte takový mimořádný zážitek, tak bohatý na lidovou historii, barvy, hudbu, gastronomii, tanec, koridu a samozřejmě sherry.

Féria de Abril
Féria de Abril
Dočasné město ve městě v Los Remedios se skládá ze stovek „casetas“ – pavilonků, které byly postaveny pouze za tímto účelem. Většina z nich je soukromých, patří různým podnikům, pracovním odborům, významným místním rodinám, klubům nebo dokonce neformálním skupinám přátel. Jako by zde byly zastoupeny různé sociální skupiny a vrstvy kultury ze Sevilly

Je pravda, že rozmanitost více než tisíce pavilonů odráží rozmanitost vlastního města. Některé jsou plné vysoké společnosti usrkávající sherry - komplikované mini paláce se zdobenými lustry, látkami a složitými závěsy, obrazy a květinami, zatímco jiné jsou jednodušší s rustikálními skládacími židlemi a jednoduchými stoly přeplněnými jídlem a pitím.

Dnešní mega pojetí tohoto svátku je zcela odlišné od prvních oslav v 19. století, které byly založeny jako trhy na obchodování s dobytkem. Malé „casetas“ sloužily pro zábavu a občerstvení klientům. V dnešní době vyrostly „casetas“ v kompletní zábavní město. Chcete-li být opravdu součástí oslav, musíte znát místní Španěly a mít štěstí a být pozván jako host do jedné z „casetas“. Uvnitř můžete očekávat plný bar, kuchyň podávající tapas a jiná jídla a samozřejmě spoustu místní „Sevillana“ hudby a flamenca. Sevillané na tento týden čekali celý rok a také si ho náležitě užijí. Andalusané jsou dobře známí pro svoji štědrost a pohostinnost a Sevilla není výjimkou. Jakmile vás představí, stanete se součástí oslavy a zanedlouho se budete přesouvat z jednoho místa na druhé, ochutnávat spoustu „tapas“ a pít hodně „copas“ (skleniček).

Féria de Abril
Féria de Abril
Hlavním nápojem je víno sherry – Jerez Fino nebo Manzanilla. Žluté lahve jsou všudypřítomné a všichni usrkávají ze svých sklenic. Když se teploměr vyšplhá výš, podává se „rebujito“. Je to osvěžující, žízeň zahánějící směs z vína Manzanilla nebo Fino s citronovou limonádou a spoustou ledu. Tento chladivý a lahodný nápoj dostane každého na nohy a za chvíli už tančí, směje se a užívá si atmosféru festivalu.

Oficiálním začátkem oslav je každoročně rozsvícení obrovské vstupní brány Férie plné tisíců barevných žárovek. Každý rok je design brány jiný, obvykle inspirovaný jednou z městských architektonických památek.

Féria de Abril
Féria de Abril
Daleko od férie v mnohem klidnějším městě než obvykle může být nezapomenutelným zážitkem jen krátká procházka, kdy můžete nasávat atmosféru slavnosti. Přes park zahlédnete vystrojené koně táhnoucí nazdobený kočár, zachytíte letmý pohled ženy v extravagantních cikánských šatech s velkými houpajícími se náušnicemi a samozřejmě nezbytnou květinou na bezchybném účesu nebo uvidíte bezvadně oblečenou rodinu z vyšší společnosti na cestě do La Maestranza na nejlepší koridu sezóny – a to všechno jen tak.  

Féria de Abril
Féria de Abril
Zdá se to tak dokonale andaluské, skoro jako obrovský zábavní park. Jelikož se jedná o největší oslavu roku, obyvatelé města se opravdu vyparádí. I ti uvolněnější návštěvnici přijdou v elegantním oblečení. Téměř všechny ženy mají na sobě pestré puntíkaté šaty a mnozí jezdci na koních nosí tradiční kroje – obměna oblečení zemědělských pracovníků – včetně jednoduchého širokého klobouku s obroučkou.

Féria de Abril
Féria de Abril
Féria v Seville je jedinečná v celé Andalusii. Většina městských fiest jsou oslavy na ulicích, které jsou otevřeny pro všechny návštěvníky. V Seville věří, že je to více elitářská záležitost. Přestože radnice otevírá řadu veřejných „casetas“ a existuje i veřejný zábavní park v centru dění známý jako „calle del infierno“, převážně se jedná o party pro Sevillany. Pokud však ukážete nadšení pro oslavy, budete uvítáni s otevřenou náručí a brzy vás opojí směs smíchu, tance, křiku, hudby, hluku a samozřejmě až příliš silné „rebujito“…



Žádné komentáře:

Okomentovat