Pití kávy je ve Španělsku způsobem života a její vůně se
prolíná každým okamžikem dne. Káva přišla do Španělska původně s tureckými imigranty.
Ve Španělsku se nikdy nepěstovala, ale Španělé vynalezli způsob pražení, kterým
získávají velmi tmavé, skoro černé, mastné boby a z nich velmi silnou
aromatickou kávu. Tento druh pražení se označuje jako Spanish Roast nebo Dark
French Roast. Ačkoliv Latinská Amerika produkuje více jak polovinu veškeré
kávy, ve Španělsku se obvykle pije káva z Angoly nebo Mozambiku.
Španělé začínají svůj den šálkem kávy s horkým mlékem (Café
Con Leche) a nějakou sladkostí nebo toastem. Kolem 11 hodiny dopoledne se
zastaví na přesnídávku (Merienda), kdy si obvykle objednají malou silnou černou
kávu (Café Sólo) a k tomu nějaký sendvič (Bocadillo) se šunkou nebo sýrem.
Kávu si dají i v poledne, odpoledne a po večeři.
Španělé svoji kávu milují a nejlepší způsob, jak si ji užít,
je ve stylových tradičních španělských barech, kde stojíte u pultu.
Kávu si tu můžete objednat na mnoho způsobů:
Café Sólo –
nejčastěji objednávaná káva, malá silná a obvykle podávaná v malé skleničce.
Café Con Leche –
další oblíbený způsob pití kávy, a to zejména po ránu. Polovina kávy a polovina
horkého mléka, podávaná ve vysoké sklenici.
Café Bombon –
varianta kávy Café Con Leche, místo mléka se používá kondenzované slazené mléko
(Lechera).
Café Americano –
podobná jako Café Sólo, ale ve větší sklenici a s větším množstvím vody.
Café Cortado –
silná černá káva Café Sólo s kapkou horkého mléka.
Café Con Hielo –
ledová káva, která se podává často v letních vedrech. Přinesou vám kávu a
sklenici s ledem, kam si ji přelijete.
Café Sombra nebo Café Manchado – většinou horké mléko
s malou dávkou kávy.
Café Carajillo –
káva po celém světě známá jako „španělská káva“. Jedná se o Café Sólo
s trochou brandy, případně rumu nebo whisky. Pokud je připravená správně,
nejprve se brandy zapálí a spálí se tak alkohol a teprve poté se přidá káva.
Žádné komentáře:
Okomentovat