sobota 23. března 2013

Andalusie - řeka Guadalquivir

Guadalquivir je druhá nejdelší řeka ve Španělsku (po řece Ebro), a nejdelší řeka v Andalusii. Název Guadalquivir pochází z arabského al-Wadi al-Kabir (velké údolí). Guadalquivir je 657 km dlouhý a odvádí vodu z území o rozloze 58 000 km2

Guadalquivir - Montoro
Guadalquivir - Montoro
Řeka pramení v Cañada de Las Fuentes, v pohoří Sierra de Cazorla (provincie Jaén), v nadmořské výšce 1400 m. Protéká Córdobou a Sevillou, kde dosahuje šířky 150 až 200 m a končí v rybářské vesničce Bonanza, u Sanlúcar de Barrameda, kde se vlévá do zálivu Cádiz, v Atlantském oceánu. Zdrojem vody jsou hlavně dešťové srážky a nejvyššího vodního stavu dosahuje v únoru a březnu. Údolí řeky je nejúrodnější oblastí v celé Andalusii. 

Pramen řeky Guadalquivir
Pramen řeky Guadalquivir

Řeka Guadalquivir je jedinou velkou splavnou řekou ve Španělsku. V současné době je splavná do Sevilly, ale v římských dobách bývala splavná až do Córdoby. Sevillský přístav je jediným říčním přístavem ve Španělsku. Říká se, že u ústí řeky Guadalquivir bývalo starobylé město Tartessos (v baskickém jazyce „mezi moři“), ale jeho pozůstatky se zatím nenašly.

Na řece existuje několik vodních elektráren a vodních nádrží. K nejzajímavějším patří nádrž Embalse del Tranco de Beas, která leží v přírodním parku v pohoří Sierra de Cazorla, Segura y Las Villas. Byla postavena v letech 1929 – 1944. Je ideálním místem pro různé vodní sporty a krásnou pěší turistiku.

 Embalse del Tranco de Beas
 Embalse del Tranco de Beas
Ve střední části protéká přes lidnatý a úrodný region na úpatí pohoří Sierra Morena, kde slouží převážně k zavlažování. Dolní tok zasahuje do rozsáhlých bažinatých oblastí (las marismas), kde se pěstuje rýže a také je zde národní park Coto de Doňana. Tato mokřadní oblast je jedním z posledních útočišť orlů a rysů a v současné době je ohrožena zemědělstvím a rozvojem cestovního ruchu.
Plavby velkých lodí do Sevilly a prohlubování plavebního kanálu také vedou k vážným ekologickým problémům, které způsobují eroze říčních břehů hlavně v oblastech národního parku.

Žádné komentáře:

Okomentovat