sobota 16. března 2013

Andalusie - Korida

Ačkoliv velmi kontroverzním tématem, jsou býčí zápasy stále důležitou součástí španělského způsobu života. Mnoho tisíc Španělů navštíví každý víkend místní arénu, aby mohli sledovat zápas býka s toreadorem.

Ccorrida
Ccorrida
Býčí zápasy existují v různých formách již od starověku. Byly běžné ve starém Římě, ale teprve až na Iberském poloostrově dosáhly své jedinečné popularity. Když si v roce 711 Maurové podmanili Andalusii, přerostla brutální konfrontace mezi člověkem a zvířetem ve více kultivovanou uměleckou formu. Maurové přidali koně, na kterých svoji kořist pronásledovali a posléze zabili. Časem se stali nejdůležitějším elementem ti na zemi, kteří původně sloužili jezdcům k tomu, aby jim býka pomocí kusu látky nadehnali.

Ccorrida
Ccorrida
V roce 1726 představil Francisco Romero v Rondě v Andalusii muletu (pláštěnku z karmínové látky) a estoque (meč) a tímto okamžikem se zrodila moderní korida.

Typických býčích zápasů ve Španělsku se účastní šest býků a tři matadoři. Každý zápas trvá asi 15 minut. Matador je hodnocen na základě tří hlavních kritérií: jeho klid tváří tvář nebezpečí, půvab s jakým používá muletu a schopnost dostat se co nejblíže k býčím rohům. Presidente, který sedí ve zvláštním boxu v aréně, kontroluje každou fázi boje. Přes zábradlí přehodí bílý kapesník jako signál pro začátek přehlídkového průvodu, kterým začíná každá korida a také jím signalizuje vypuštění býka do arény.  

Banderrileros
Banderrileros
V první fázi rozehřeje matadorův tým toreadorů býka pomocí purpurových pláštěnek. Další na řadě jsou picadores na koních s dlouhým kopím, kterým býka až třikrát bodnou do hřbetu.

 Picador
 Picador
Po nich následují banderrileros se zářivě zdobenými banderillas (oštěpy), které zapíchnou do býčích ramen. Oba tyto úkony býka oslabí a poklesne mu hlava pro následné zabití. Konečně je čas na faena – zřejmě „nejkrásnější“ část zápasu. Oslabený býk nyní cítí, že jeho skutečným soupeřem je muž za muletou a faena se stává nejnebezpečnější částí koridy.

Matador
Matador
Matador provádí sérii kroků, včetně nejnebezpečnějšího trianchero – obvykle s jedním kolenem na zemi. Po několika minutách „tance“ s býkem a muletou, přichází čas na zabití. Matador bere svůj meč a jeho cílem je místo mezi lopatkami býka. Obvykle býk umírá okamžitě, pokud se tak nestane, musí vzít malý meč a bodnout býka do krku a oddělit mu míchu. Presidente odmění matadora jedním, v případě že byl boj dobrý a zabití čisté, i dvěma býkovýma ušima. Dav skanduje a matador si užívá svoji chvilkovou slávu.

Matador
Matador
Sezóna býčích zápasů ve Španělsku je většinou od března do konce října. Plakáty na zápas se objeví ve městě a okolí zhruba dva týdny před samotným zápasem a dozvíte se z nich jaké matadory uvidíte, odkud jsou býci a datum a čas. Vstupenky si můžete zakoupit buď na místa na slunci (sol) nebo na dražší místa ve stínu (sombra). Cena vstupenek je kolísavá a záleží na události a matadorech. Nejlevnější jsou novilladas (zápasy nových neznámých matadorů) a nejdražší jsou zápasy při různých oslavách a se známými jmény matadorů.





Žádné komentáře:

Okomentovat