středa 20. února 2013

Provincie Jaen - Renesanční skvosty Úbeda a Baeza

Města Úbeda a Baeza jsou dva historické renesanční klenoty v provincii Jaén ve východní Andalusii, které jsou zapsány na seznam světového dědictví UNESCO. Jsou obklopeny největšími evropskými plantážemi olivovníků a v blízkosti najdeme jeden z nejpůsobivějších přírodních parků Sierras de Cazorla, Segura y las Villas.

Sierras de Cazorla, Segura y las Villas
Sierras de Cazorla, Segura y las Villas
Obě města prošla v 16. století obdobím velkého blahobytu. Úbeda je sice větší, ale Baeza se může pochlubit velmi kompaktním starým městem, které se zdá jakoby nedotčené moderní rukou. Důležitou osobou spojenou s oběma městy je Andrés de Vandelvira, znalec italské renesance a hlavní architekt těchto renesančních skvostů.

Úbeda
Hlavním náměstím v Úbedě je monumentální náměstí Plaza de Vázquez de Molina, které je považováno za nejlepší příklad, jak se stavělo renesanční město. Vynikají zde dva kostely: kaple Sacra Capilla del Salvador a kostel Iglesia de Santa María de los Reales Alcázares, a čtyři paláce: např. Palacio de las Cadenas (pojmenovaný po dekorativních řetězech, které kdysi visely na fasádě).

Úbeda
Úbeda
Dále ve městě najdeme velké množství renesančních kostelů a paláců a také pozůstatky původního opevnění z 9. století. V kronikách je psáno, že město Úbeda bylo nejsilnější a nejlépe opevněné v celé říši Al Andalus. Ze 14. století pochází dvě brány: Puerta del Losal a Puerta de Granada. Jednou z hlavních sezónních atrakcí města je každoroční hudební a taneční festival, který se koná v květnu a zaposlouchat se můžete do opery, jazzu, flamenca i komorní hudby
.
Úbeda
Úbeda
Baeza je malé provinční městečko nedaleko Úbedy. V jeho srdci najdeme náměstí Plaza Mayor a promenádu lemovanou kavárnami a restauracemi, která má příjemnou atmosféru. Náměstí Plaza de Leones je mimořádně atraktivní dlážděné náměstí uzavřené okruhem renesančních budov. V úžasné renesanční budově s balkonem, na kterém se údajně oslavovala první vlna reconquisty, dnes najdeme informační centrum. Mezi nejkrásnější paláce patří Marquessa de Jabalquinto s nádherně zdobeným průčelím, které odkazuje na silný maurský vliv.

Baeza
Baeza
Nenechte si ujít místní Andaluskou svatou pouť, která se koná každý rok 7. září a při níž se vynáší socha Panny Marie z kostela.

Baeza
Baeza
Gastronomie této oblasti je také výjimečná. Relativně neznámé produkty jsou nyní široce dostupné. Místní olivový olej může právem tvrdit, že patří mezi nejlepší na světě a zdejší plemeno ovce (Cordero segureňo) je vyhlášené. Kultura tapas je zde také velmi oblíbená, takže můžete ochutnat všechny možné místní speciality, jako jsou hlemýždi, morcilla (klobása podobná jelitu) a lilek v octě.

Morcilla
Morcilla


Žádné komentáře:

Okomentovat