neděle 17. února 2013

Provincie Cordoba - Almodóvar Del Río

Hrad Almodóvar byl původně arabskou vojenskou pevností postavenou v roce 740. Arabové využili staré budovy, která byla postavená v dřívějších dobách. Hrad byl velice důležitý díky strategické poloze na kopci nad řekou Guadalquivir, která byla v té době splavná pro malé lodě. Sloužil jako obrana Córdobského chalífátu.  

Almodóvar Del Río
Almodóvar Del Río
 V období reconquisty byl hrad dobyt křesťanským králem Fernandem III. a prošel pak několika rozšířeními na žádosti vladařů Fernanda III. a Pedra I. Pedro I. a jeho bratr Henry II. používali hrad nejen jako svoje sídlo, ale také jako vězení a bezpečné místo k uložení svých pokladů. V roce 1629 byl hrad prodán králem Filipem IV. rodině de Corral y Guzmán a patří jim až dodnes.

 Almodóvar Del Río
 Almodóvar Del Río

Hrad je v nádherném stavu díky obnově, kterou provedl jeho majitel hrabě z Torralva v letech 1901 – 1936, a která byla předčasně ukončena začátkem španělské občanské války. Díky jeho obrovskému úsilí dnes můžeme navštívit jednu z nejlepších ukázek středověkých tvrzí ve Španělsku.

Nesmazatelnou stopu zde zanechaly všechny kultury, které tudy prošly, včetně muslimské a křesťanské. Dnes je hrad přístupný návštěvníkům a pořádají se zde často středověké trhy, hostiny a svatby.

 Almodóvar Del Río
 Almodóvar Del Río
Objevte krásu středověkých zdí, věží, nádvoří a podzemních chodeb. Začněte s prohlídkou na nádvoří, pak se vydejte nahoru k věži Torre del Homenaje, kde uvidíte krále Pedra I., jak pasuje mladého muže na rytíře, dále do sklepení a přes sbírku středověkých zbraní a kapli Virgen del Rosario se dostanete zpátky na nádvoří. 
Almodóvar Del Río nad řekou Guadalquivir
Almodóvar Del Río nad řekou Guadalquivir

Žádné komentáře:

Okomentovat