sobota 23. února 2013

Provincie Granada - Sierra Nevada

Sierra Nevada znamená ve španělštině „zasněžené pohoří“ – jedná se o impozantní pohoří v regionu Andalusie v jižním Španělsku. Nejvyšším vrcholem je Mulhacén (3478 m), který je zároveň i nejvyšším vrcholem na Pyrenejském poloostrově.

 Sierra Nevada
 Sierra Nevada
Vzhledem k rozmanitosti a jedinečnosti krajiny jsou různé části Sierra Nevady zároveň přírodním parkem, Národní parkem (jeden z pouhých dvou ve Španělsku – druhým je Doňana) a část byla také prohlášena za biosférickou rezervaci. Také se zde nachází na severních svazích observatoř Sierra ve výšce 2800 m.

 Sierra Nevada
Sierra Nevada
V podhůří najdeme město Granada a trochu dále směrem k pobřeží je Málaga. Sierra Nevada je populárním turistickým cílem jak v zimě – kdy je možné si zalyžovat v nejjižnější části Evropy, tak i v létě – kdy můžete vyrazit na vysokohorské túry s úžasnými výhledy do okolí. Tato přírodní oblast má rozsáhlou síť značených tras - více než 450 km.

 Pradollano
 Pradollano
Jediným lyžařským resortem a základnou na Sierra Nevada je Pradollano, které se nachází ve výšce 2100 m a je vzdálené půl hodiny od Granady. Odtud se dostanete do 6 lyžařských areálů s 29 vleky a lanovkami a s cca 100 km sjezdovek. Sníh zde leží od listopadu a často až do konce května.

  Pradollano
  Pradollano
Nejlepšími měsíci na lyžování je leden, únor a půlka března. Díky zdejšímu klima není výjimkou, že ráno brázdíte zasněžené sjezdovky a odpoledne si užíváte na sluncem zalitých plážích Costa del Sol. Do Marbelly se dostanete za cca 2 hodiny. Pradollano je také velmi společenské středisko s mnoha bary a kavárnami a se skvělou atmosférou.

   Pradollano
   Pradollano
Letní čas je ideální pro všechny příznivce vysokohorské turistiky. Vysoké hory nabízejí skvělé příležitosti, třeba výstup na nejvyšší vrchol ve Španělsku Mulhacén. Jemnější terén v okolí Alpujarras nabízí skvělé stezky s různou obtížností pro všechny. Nejznámější je Sulayr GR240, což je dálková cesta cca 300 km dlouhá v úžasném přírodním prostředí. Pokud chcete zdolat celou stezku, zabere vám to zhruba 15 dní.

Kromě cestovního ruchu je ekonomickou oporou Sierra Nevady zemědělská produkce – obiloviny, olivy, vinná réva, mandle, vlašské ořechy, jablka a třešně – to vše se zde pěstuje převážně v oblasti Alpujarras. A nakonec nesmíme zapomenout na proslulý Trevélez – nejvýše položená obec ve Španělsku (1486 m) s jedinečným jamón serrano (horská šunka).

Žádné komentáře:

Okomentovat