pátek 15. února 2013

Provincie Jaen - Přírodní park Sierras de Cazorla, Segura y Las Villas



Přírodní park Sierras de Cazorla, Segura y Las Villas pokrývá téměř pětinu provincie Jaén a je největší chráněnou oblastí s nejrozsáhlejšími zalesněnými zónami ve Španělsku. Park leží ve východní části provincie a UNESCO ho v roce 1983 vyhlásilo biosférickou rezervací. 
 
Dovolená
 Sierra de Cazorla

První dojem na vás udělají skalnaté hřebeny a rozsáhlé borovicové lesy, které nejsou ve Španělsku skoro k vidění. Žije zde veliké množství savců, ptáků, plazů, ryb a jeden z nejvyšších počtů motýlů na celém Pyrenejském poloostrově. 

dovolená v horách
 Sierra de Cazorla
Nesmíme opomenout dvě důležité řeky, které parkem protékají. Řeka Guadalquivir a Segura pramení přímo v Sierra de Cazorla. Nespočet potůčků a říček vytváří velkolepé vodopády – Salto de los Organos a Cascada de Linarejos, a strmé soutěsky – jako Cerrada de Utrero a Cerrada de la Canaliega. Mnoho jezer a nádrží je rozeseto po celém parku, přičemž zdaleka největší je přehrada Embalse del Tranco, do které se vlévá Guadalquivir a jeho přítoky.

dovolená
 Embalse del Tranco
Celý přírodní park je úžasnou turistickou oblastí. Probudíte se uprostřed noci a slyšíte chrochtání kanců nebo snadno najdete oblasti, kde můžete pozorovat stáda jelenů nebo supy bělohlavé. Sierra de Cazorla nabízí nepřeberné množství aktivit jako je pěší turistika, vyjížďky v džípech a na čtyřkolkách, výpravy na horských kolech, kanoistiku, rybolov, rafting, jízdu na koni, paragliding a horolezectví.

Sierra de Cazorla
Sierra de Cazorla
Počasí je zde velice proměnlivé. Je to jedna z částí Andalusie, kde se vyskytuje veliké množství dešťových srážek. Intenzivní letní vedra často způsobují dramatické bouřky, které vedou k velkým lesním požárům. V létě roku 2005 vypukl obrovský požár na západní straně vodní nádrže El Tranco a zdevastoval více než 5 tisíc hektarů zalesněné půdy. Byla to nejmasivnější a nejvíce devastující katastrofa v historii parku. Také sníh a mráz jsou zde v zimě běžné a teploty pod nulou mohou přetrvávat až do pozdního května.

Městečko Cazorla
Městečko Cazorla
Hlavní branou do parku je městečko Cazorla, které se nachází asi 45 km východně od Úbedy. Při nočním příjezdu na vás může osvětlené město působit skoro jako nějaké italské lyžařské středisko. Cazorla leží v nadmořské výšce 836 m na západním svahu Sierra de Cazorla. Ve městě jsou tři hlavní náměstí – Plaza de la Constitución, Plaza de la Corredera a Plaza Santa Maria, které je nejstarším náměstím. 

 Castillo de la Yedra
 Castillo de la Yedra
Nad městem se tyčí zrekonstruovaný maurský hrad Castillo de la Yedra. Hezkým výletem může být návštěva do 5 km vzdálené vesnice La Iruela, kde stojí sice zničená, ale krásná maurská pevnost na vrcholu skály. Odtud už je to jen pár kilometrů k soutěsce El Chorro, kde můžete pozorovat divokou zvěř, supy a další dravce. Za dalších cca 15 km se dostanete k místu, kde pramení Guadalquivir – Nacimiento del Guadalquivir.

 Guadalquivir
 Guadalquivir
Další zajímavou trasou může být cesta středem parku přes Arroyo Frío – dobrá základna pro výlety s velkým množstvím hotelů a restaurací, kolem vodní nádrže El Tranco až do městečka Segura de la Sierra s monumentálním hradem ve výšce 1300 m nad mořem a arabskými lázněmi.

 Migas

Za zmínku jistě stojí místní gastronomie. Jedná se o horský kraj a jídla jsou zde vydatnější. Jako první chod si můžete dát „Rin-ran“ – směs brambor, sušené tresky a sušených červených paprik nebo „Migas“ – směs z rozmačkaného bílého chleba, olivového oleje, česneku a místních uzenin. Jako druhý chod zkuste místního pstruha, srnčí nebo divočáka. A jako dezert třeba „los papajotes“ – smažené bochánky s cukrem a skořicí.

Městečko Cazorla
Městečko Cazorla

Žádné komentáře:

Okomentovat