úterý 12. února 2013

Provincia Cádiz - Baelo Claudia


Baelo Claudia je původní antické římské město situované na pobřeží Costa de la Luz, asi 15 km od surfařského ráje Tarifa.

 Baelo Claudia
 Baelo Claudia
Město bylo založeno na konci 2. století př. n. l. Jeho založení a pozdější rozkvět úzce souvisí s obchodováním se severní Afrikou, hlavně s přístavem Tangiers v dnešním Maroku. Také šlo o administrativní centrum této oblasti. Nicméně hlavním zdrojem bohatství města bylo nasolování ryb a výroba omáček z nich. 

 Baelo Claudia
Baelo Claudia
Postupem času město získalo vcelku význačný vliv, zejména pod vládou Claudia (41-54 př. n. l.), který mu udělil status správní oblasti. V této době také dochází k největšímu rozkvětu a prosperitě. Úpadek začal během druhé poloviny 2. století př. n. l., zřejmě díky zemětřesení, které zdevastovalo skoro celé město a okolí a v 7. století pak bylo úplně opuštěno.

Na pobřeží Atlantického oceánu v provincii Cádiz bylo nalezeno velké množství továren na solení ryb. Pocházejí převážně z fénické doby a postupně se v římském období rozšiřovaly. Bylo to z důvodu potřeby základních potravin pro populace velkých měst římského impéria a problémů spojených s jejich přepravou do těchto destinací. 

Baelo Claudia
Baelo Claudia
Díky každoroční migraci tuňáků je Gibraltarský průliv skvělým místem na rybaření. Chytání tuňáků do sítí a konzervování v soli se stalo velkým obchodem po celém Cádizském pobřeží a bylo také hlavním důvodem k založení města Baelo Claudia.

  Baelo Claudia
  Baelo Claudia
Výrobní proces byl velice jednoduchý. Do továrny se přinesly ryby, které se pak očistily a nakrájely na kusy a uložily do soli do velkých kamenných kádí. Vnitřnosti a hlavy se použily na výrobu vyhlášené omáčky garum. Byla známá v celém antickém světě a používala se buď jako ochucovadlo – obvykle smíchaná s vínem, olivovým olejem, medem, atd. nebo jako lék.

Baelo Claudia
Baelo Claudia
Pozůstatky města se nachází na známé pláži Playa de Bolonia, která je více jak 7 km dlouhá a 70 m široká. Vyniká zlatým pískem a mírnými vlnami. Během léta je hojně navštěvovaná, protožě nabízí ideální podmínky pro potápění, windsurfing a další vodní sporty. Známá je také písečnými dunami, které byly vyhlášené v roce 2001 přírodní památkou. Celá pláž i okolní krajina je považována za jednu z nejkrásnějších na Cádizském pobřeží.  

Baelo Claudia
Baelo Claudia

Žádné komentáře:

Okomentovat