pátek 8. února 2013

Provincie Huelva - Karavely Kryštofa Kolumba

Když zaslechneme jméno španělské obce Palos de la Frontera, mělo by nám na mysli vytanout i jméno slavného mořeplavce Kryštofa Kolumba. Tato malá vesnička v provincii Huelva je nesmazatelně spojená s nejzářivější stránkou španělské historie a objevováním nových světů, tohle je přístav, ze kterého Kolumbus vyplul na svoji dalekou cestu.

Repliky karavel Kryštofa Kolumba
Repliky karavel Kryštofa Kolumba
Nalevo od řeky Río Tinto a u blízkého spojení s řekou Río Odiel se objeví na mírném srázu bílá vesnička obklopená úrodnými poli jahod a dalších plodin. Dominantou města je kostel San Jorge – budova s  gotickou mudejársky klenutou vstupní bránou. Uvnitř můžeme obdivovat podobiznu svaté Anny z anglického alabastru ze 13. století, oltář z toskánské keramiky ze 17. století a renesanční fresky z 16. století. U zdi kostela pak najdeme pozůstatky hradu Palos.

Repliky karavel Kryštofa Kolumba
Repliky karavel Kryštofa Kolumba

Nedaleko městečka se nachází místo La Fontanilla, kde Kolumbus nabíral pitnou vodu před vyplutím na své objevitelské cesty. Na památku je zde postavena socha námořního kapitána, který odtud pocházel - Martina Alonsa Pinzóna. On byl jednou z hvězd, která stála za objevením Ameriky. Byl velikou podporou Kolumbovi a spolu se svým bratrem byl kapitánem na jedné z jeho tří lodí při plavbě přes Atlantik. Údajně to byl Martin Alonso Pinzón, který první po dlouhé plavbě zahlédl zemi a zvolal: „Tierra, tierra!“ („Země, země!“). Najdeme zde také jeho muzeum Casa-Museo Martín Alonso Pinzón. Jedná se o budovu z 16. století, která byla nedávno restaurována a v níž můžeme obdivovat původní navigační nástroje, obrazy a mapy. Návštěva muzea je možná po domluvě s místní radnicí. 

Po opuštění městečka se ocitneme na silnici, která vede do Huelvy s odbočkou na obec La Rábida, kde se nachází historicky důležitý františkánský klášter. To je to důležité místo, kde se připravovala výprava za objevením Nového světa. Díky místním mnichům se Kryštof Kolumbus dostal až na španělský královský dvůr, kde mohl přednést svoji myšlenku a dostat tak požehnání k výpravě od španělských panovníků. Klášter sám o sobě je krásným příkladem maurské architektury. Byl postaven ve 13. stoletím a v jeho mudejárském stylu je jeho krása. 

Veškeré zdejší památky jsou nějakým způsobem spojeny s americkým kontinentem. Najdeme zde botanickou zahradu s americkými dřevinami a v její blízkosti je Památník Objevů, monolit, který má připomenout všechny ty, kteří se vydali na americké dobrodružství. K památníku se dostaneme po široké silnici lemované palmami a borovicemi, která vede podél kláštera a jeho zahrad. Nedaleko památníku se nachází budova Universidad Internacional de Andalucía, místo každoročních vědeckých setkání a tradičních letních kurzů. Níže je latinskoamerické fórum El Foro Iberoamericano, krásný moderní a víceúčelový objekt, který má kapacitu více jak 4000 míst a různé organizace zde pořádají konference a semináře všeho druhu. 

Na úpatí této monumentální budovy najdeme připomínku na Kryštofa Kolumba – El Muelle de las Carabelas. Jedná se o stálou expozici, kde můžeme obdivovat a důkladně si i zevnitř prohlédnout nádherné repliky všech tří objevitelských karavel – Santa María, Pinta a Niňa, na kterých Kryštof Kolumbus vyplul spolu s posádkou skládající se z 90 námořníků.

Repliky karavel Kryštofa Kolumba
Repliky karavel Kryštofa Kolumba
Kryštof Kolumbus se narodil někdy v roce 1451 a dětství prožil v Janově v Itálii. Od dětství ho lákalo moře a na svoji první plavbu se vydal už ve 14 letech. Během dalších let a plaveb získával potřebné zkušenosti s řízením lodí a navigací a stal se z něj zkušený mořeplavec.

Repliky karavel Kryštofa Kolumba
Repliky karavel Kryštofa Kolumba
Došel k závěru, že je Země kulatá a že k indickým a japonským břehům se lze dostat západním směrem, přeplutím Atlantiku. Snažil se získat štědrého sponzora, aby mohl tuto svoji teorii potvrdit, ale v Portugalsku, kde v té době žil, se mu to nepodařilo, takže se vydal do Španělska a snažil se pro svůj nápad nadchnout královnu Isabelu a krále Ferdinanda.

 Kryštof Kolumbus

Když získal jejich podporu, vydal se v roce 1492 se třemi karavelami na cestu přes Atlantik. Přistál na dnešních Bahamách, ale myslel si, že je v Indii a proto zdejší obyvatele nazval Los Indios – Indové, z čehož vznikli dnešní Indiáni. Dále pak ještě objevil pobřeží Kuby, Haiti a další ostrovy.

Repliky karavel Kryštofa Kolumba
Repliky karavel Kryštofa Kolumba
Při návratu do Španělska se mu dostalo bouřlivého uvítání. Podnikal pak ještě další výpravy a dodnes nevíme, zda zemřel v přesvědčení, že doplul do Indie nebo si na konci života uvědomil, že objevil nový kontinent.      



Žádné komentáře:

Okomentovat