Základní potraviny jako čerstvá
zelenina, ovoce, luštěniny, ryby a panenský olivový olej jsou hlavním lákadlem
andaluské kuchyně. Andaluská kuchyně se zaměřuje na čerstvé místní ingredience,
takže na pobřeží naleznete veliký výběr z ryb a mořských plodů a ve
vnitrozemí vás zase zláká čerstvé iberské vepřové nebo hovězí maso.
Andaluská gastronomie je věrným
odrazem své historie, je plná vůní, chutí a barev. Jedná se o velmi rozmanitou
kuchyni s tradičními produkty a za svojí jedinečnost vděčí převážně
maurské kuchyni. Byl to hlavně lid impéria Al Andalus, který dodal chuť a
jedinečnost místním pokrmům. Stále je zde velmi populární kebab a různé směsi
masa a ovoce, tak jako v zemích severní Afriky. Maurové byli proslulí
kombinacemi masa a ryb s ovocem. Můžete zde ochutnat neobvyklé pokrmy, kde
se snoubí fíky se šunkou nebo treska s pomeranči.
Teplé klima regionu je ideální pro pěstování velkého množství ovoce a zeleniny. Najdeme zde i neobvyklé odrůdy, které se jinde v Evropě nepěstují. Cherimoya – ovoce, které je zde naprosto běžné, je mimo jižní oblast Španělska považováno za exotické. Dále zde pěstují granátová jablka, mučenku, atd. Stačí se vydat na místní trh a nebudete vědět kam dřív s očima a co dříve ochutnat.
Nejuniverzálnějším andaluským
pokrmem je bezpochyby Gazpacho –
studená polévka z rajčat, s okurkou, paprikou, česnekem, olivovým
olejem a octem. Existuje mnoho variací, které umožňují přidat nebo vynechat
různé přísady: salmorejo (pouze
z rajčat a červených paprik), ajoblanco
(z česneku) a vždy potěší i ty nejnáročnější chuťové buňky.
Pobřeží Středozemního moře nabízí
hojnost mořských plodů a existuje nepřeberné množství rybích restaurací napříč Costa del Sol. Neobvyklé, ale chutné
andaluské jídlo se připravuje ze škeblí a bílých fazolí – alubias blancas con almejas. Parillada
je mix grilovaných mořských plodů s česnekem, petrželkou a několika
měsíčky citronu. Fritura jsou kousky
různých ryb obalené v mouce a smažené v olivovém oleji. Velice
populární způsob přípravy ryb je pečení v soli, kdy je ryba zasypána
velkým množstvím soli a pečená v troubě. Rybí maso je pak velice šťavnaté.
Jednou z hlavních ryb zde byl vždy tuňák a sušený nasolený tuňák – mojama – je odsud stále distribuován do
celého Španělska.
Národním jídlem je paella, která se tradičně jí
v neděli k obědu. Její složení se liší region od regionu. Původně
paella vznikla ve Valencii – kde se vaří z kuřete a fazolí, ale více
rozšířená je verze s mořskými plody.
Andalusie je hlavním španělským
vývozcem oliv a olivového oleje.
Obrovské plochy půdy v okolí Granady a Córdoby jsou osazené olivovými
háji. Zdejší suché a horké klima je pro pěstování oliv ideální. Již staří
Římané odsud vyváželi do své říše olivy a olivový olej po řece Guadalquivir.
Některé olivovníky zde rostou již stovky let. Pokud si dáte kdekoliv
v Andalusii v baru pití, obvykle k tomu dostanete talířek oliv.
Andalusie je jednou z oblastí Španělska, která není nijak
speciálně proslavená sýry. Existuje
zde několik regionálních výrobců sýrů, zejména v Málaze, kde se vyrábí sýr
z kozího mléka plemene Malagueña. Dalším kozím sýrem je Alahama, který se
vyrábí v oblasti Granady a má velmi silnou kozí příchuť. Další kozí sýr
s příchutí rozmarýnu – Aracena – nedávno vyhrál místní ocenění a vyrábí se
v provincii Huelva.
Jamón - sušená šunka je jednou z nejznámějších španělských
specialit a lze ji najít všude i v regálech supermarketů. Několik oblastí
se může chlubit vynikající šunkou, která stojí za ochutnávku, patří sem mimo
jiné Extremadura a horské oblasti na severu Španělska. Dalšími oblastmi
vyrábějícími na vzduchu sušenou šunku jsou vesnice rozeseté po pohoří Sierra
Nevada – zejména vyhlášený Trevelez,
který je ve výšce 1700 m nad mořem nejvýše položenou španělskou vesnicí. Zdejší
podnebí je považováno za jedno z nejlepších a dodává této šunce jedinečnou
aromatickou chuť. Šunka se suší ve speciálně postavených halách minimálně
dvanáct měsíců.
Jamón
|
V Andalusii je více jak 40
tisíc hektarů vinic. Více než
polovina vína se vyrábí ve čtyřech hlavních oblastech (s tzv. označením původu
- denominación). Andalusie je známá svými muškátovými hrozny a neblaze
proslulým vínem Vino de Competa. Najdeme zde několik vinných stezek, které nás
provedou přes vesnice jako Torrox, Algarrobo, Sayalonga, Competa, Canillais de
Albaida, Nerja a Frigliana. Hlavním lákadlem, co se vína týká, je proslulé sherry, které se pěstuje
v trojúhelníku měst Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda a Puerto de
Santa María v provincii Cádiz.
Zajímavá červená stolní vína jsou vyráběna v provincii Málaga, převážně v okolí Rondy. Tradiční sladká dezertní vína a likérová vína najdeme v oblasti Córdoba a suchá bílá vína v provincii Huelva.
Zajímavá červená stolní vína jsou vyráběna v provincii Málaga, převážně v okolí Rondy. Tradiční sladká dezertní vína a likérová vína najdeme v oblasti Córdoba a suchá bílá vína v provincii Huelva.
Žádné komentáře:
Okomentovat