středa 13. března 2013

Andaluská gastronomie

Základní potraviny jako čerstvá zelenina, ovoce, luštěniny, ryby a panenský olivový olej jsou hlavním lákadlem andaluské kuchyně. Andaluská kuchyně se zaměřuje na čerstvé místní ingredience, takže na pobřeží naleznete veliký výběr z ryb a mořských plodů a ve vnitrozemí vás zase zláká čerstvé iberské vepřové nebo hovězí maso.

Tortilla de Patatas
Tortilla de Patatas
Andaluská gastronomie je věrným odrazem své historie, je plná vůní, chutí a barev. Jedná se o velmi rozmanitou kuchyni s tradičními produkty a za svojí jedinečnost vděčí převážně maurské kuchyni. Byl to hlavně lid impéria Al Andalus, který dodal chuť a jedinečnost místním pokrmům. Stále je zde velmi populární kebab a různé směsi masa a ovoce, tak jako v zemích severní Afriky. Maurové byli proslulí kombinacemi masa a ryb s ovocem. Můžete zde ochutnat neobvyklé pokrmy, kde se snoubí fíky se šunkou nebo treska s pomeranči. 

Teplé klima regionu je ideální pro pěstování velkého množství ovoce a zeleniny. Najdeme zde i neobvyklé odrůdy, které se jinde v Evropě nepěstují. Cherimoya – ovoce, které je zde naprosto běžné, je mimo jižní oblast Španělska považováno za exotické. Dále zde pěstují granátová jablka, mučenku, atd. Stačí se vydat na místní trh a nebudete vědět kam dřív s očima a co dříve ochutnat.

  Cherimoya
  Cherimoya
Nejuniverzálnějším andaluským pokrmem je bezpochyby Gazpacho – studená polévka z rajčat, s okurkou, paprikou, česnekem, olivovým olejem a octem. Existuje mnoho variací, které umožňují přidat nebo vynechat různé přísady: salmorejo (pouze z rajčat a červených paprik), ajoblanco (z česneku) a vždy potěší i ty nejnáročnější chuťové buňky.
Pobřeží Středozemního moře nabízí hojnost mořských plodů a existuje nepřeberné množství rybích restaurací napříč Costa del Sol. Neobvyklé, ale chutné andaluské jídlo se připravuje ze škeblí a bílých fazolí – alubias blancas con almejas. Parillada je mix grilovaných mořských plodů s česnekem, petrželkou a několika měsíčky citronu. Fritura jsou kousky různých ryb obalené v mouce a smažené v olivovém oleji. Velice populární způsob přípravy ryb je pečení v soli, kdy je ryba zasypána velkým množstvím soli a pečená v troubě. Rybí maso je pak velice šťavnaté. Jednou z hlavních ryb zde byl vždy tuňák a sušený nasolený tuňák – mojama – je odsud stále distribuován do celého Španělska.

Gazpacho
Gazpacho
Národním jídlem je paella, která se tradičně jí v neděli k obědu. Její složení se liší region od regionu. Původně paella vznikla ve Valencii – kde se vaří z kuřete a fazolí, ale více rozšířená je verze s mořskými plody.

Andalusie je hlavním španělským vývozcem oliv a olivového oleje. Obrovské plochy půdy v okolí Granady a Córdoby jsou osazené olivovými háji. Zdejší suché a horké klima je pro pěstování oliv ideální. Již staří Římané odsud vyváželi do své říše olivy a olivový olej po řece Guadalquivir. Některé olivovníky zde rostou již stovky let. Pokud si dáte kdekoliv v Andalusii v baru pití, obvykle k tomu dostanete talířek oliv.

Andalusie je jednou z oblastí Španělska, která není nijak speciálně proslavená sýry. Existuje zde několik regionálních výrobců sýrů, zejména v Málaze, kde se vyrábí sýr z kozího mléka plemene Malagueña. Dalším kozím sýrem je Alahama, který se vyrábí v oblasti Granady a má velmi silnou kozí příchuť. Další kozí sýr s příchutí rozmarýnu – Aracena – nedávno vyhrál místní ocenění a vyrábí se v provincii Huelva. 

Jamón - sušená šunka je jednou z nejznámějších španělských specialit a lze ji najít všude i v regálech supermarketů. Několik oblastí se může chlubit vynikající šunkou, která stojí za ochutnávku, patří sem mimo jiné Extremadura a horské oblasti na severu Španělska. Dalšími oblastmi vyrábějícími na vzduchu sušenou šunku jsou vesnice rozeseté po pohoří Sierra Nevada – zejména vyhlášený Trevelez, který je ve výšce 1700 m nad mořem nejvýše položenou španělskou vesnicí. Zdejší podnebí je považováno za jedno z nejlepších a dodává této šunce jedinečnou aromatickou chuť. Šunka se suší ve speciálně postavených halách minimálně dvanáct měsíců.

šunka
 Jamón
V Andalusii je více jak 40 tisíc hektarů vinic. Více než polovina vína se vyrábí ve čtyřech hlavních oblastech (s tzv. označením původu - denominación). Andalusie je známá svými muškátovými hrozny a neblaze proslulým vínem Vino de Competa. Najdeme zde několik vinných stezek, které nás provedou přes vesnice jako Torrox, Algarrobo, Sayalonga, Competa, Canillais de Albaida, Nerja a Frigliana. Hlavním lákadlem, co se vína týká, je proslulé sherry, které se pěstuje v trojúhelníku měst Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda a Puerto de Santa María v provincii Cádiz.

Zajímavá červená stolní vína jsou vyráběna v provincii Málaga, převážně v okolí Rondy. Tradiční sladká dezertní vína a likérová vína najdeme v oblasti Córdoba a suchá bílá vína v provincii Huelva.      

Žádné komentáře:

Okomentovat