pondělí 24. prosince 2012

Feliz Navidad! - Španělské Vánoce

Vánoce jsou pro Španěly důležitým svátkem a oslavují jej s náležitou pompou. Začínají pro ně už 22. prosince, kdy se koná tah každoroční vánoční loterie El Gordo (Tlouštík). Mnoho Španělů se jí účastní a čeká, zda se na ně letos štěstí přeci jen neusměje a oni si pod stromeček nenadělí několik milionů eur. Tradice této loterie sahá až do roku 1763. Loterijní lístky jsou poměrně drahé, ale systém prodeje umožňuje zakoupit třeba jen desetinu lístku a o výhru se pak dělí více lidí.


Dárky španělským dětem původně nepřinášel Ježíšek, ale 6. ledna ráno, na den El Día de Reyes, přišli Tři králové (Los Reyes Magos) s dárky a opakovali tak rituál při narození Ježíška. Bohužel všude přítomné americké filmy a televizní pořady ovlivnily i Španělsko, a tak se některé rodiny rozhodly přidat i Ježíška – Otce Vánoc (Papa Noel), který přináší dárky na Štědrý den, a děti tak mají více času si během volných dní hrát se svými novými hračkami. Většinou tak dostanou na Štědrý den nějaké drobnosti a na den Tří králů další dárky. Mají tak nadílku dvakrát.

 Nejdůležitější vánoční pochoutkou jsou sladkosti. Nikdy nesmí chybět turrón, mandlový nugát. Nejdříve se vyráběl pouze ve dvou variantách. Tvrdý s celými mandlemi ve hmotě z cukru, medu a bílků a měkký, kde jsou všechny ingredience rozmixovány dohromady.



 Dnes existuje nekonečné množství příchutí. Oblíbené jsou také marcipánové figurky a los polvorones, měkké drobivé koláčky, vyrobené ze sádla, mouky a skořice. Sváteční večeře na Štědrý den (Nochebuena) se v jednotlivých regionech liší. Můžou se podávat mořské plody, ryby, jehněčí, sušená treska, mušle, plněný krocan. Převážně to, co je v jednotlivých oblastech málo dostupné a drahé, a jedná se tak opravdu o sváteční pochoutku, kterou nejíte každý den. 



Jelikož je Španělsko silně věřící katolickou zemí, je se Štědrým večerem neodmyslitelně spjata půlnoční mše (La Misa del Gallo). Mnoho španělských rodin má doma také vlastní betlém, do kterého dokupují figurky hlavně na předvánočních trzích. Během adventního období se před ním rodina schází, zdobí ho a zpívá koledy.


Doba čekání na Tři krále je zpříjemněna 28. prosince aprílovým dnem, El Día de los Santos Inocentes, kdy je dovolený jakýkoliv žertík, legrácka a taškařice. Celý tento den se odehrává v aprílovém duchu a Španělé nachytávají nejen své příbuzné, známé a kamarády, ale klidně i neznámé lidi a turisty. V tento den nemůžete věřit ničemu a nikomu.

Posledním prosincovým dnem je Silvestr (Nochevieja) a rozloučení se starým rokem. Španělé dodržují půlnoční tradici, kdy při každém úderu hodin sní jednu kuličku hroznového vína – hrozny štěstí (Las Uvas de la Suerte) a mají jedno přání do nového roku. Říká se, že kdo nesní všech dvanáct kuliček do posledního odbití hodin, bude mít další rok smůlu. Novou tradicí se také stalo nosit na Silvestra červené spodní prádlo.

 Roscón de Reyes

Zakončením Vánoc je příchod Tří králů. 5. ledna odpoledne všichni slaví jejich příchod obrovským průvodem, Cabalgata de los Reyes Magos. Králové na koních projíždějí městem a hází drobné sladkosti na nedočkavé děti v davu. Do rodinného betléma přibudou figurky tří králů a děti před tím, než jdou spát, dají za dveře boty naplněné slámou, jako krmení pro unavené velbloudy a sušenky a mléko pro krále. Čekají, že na oplátku budou mít ráno boty plné dárků. Hodné děti dostanou dárky, zlobivé najdou v botách uhlí. Na stole nesmí chybět Roscón de Reyes, oválný sladký chléb zdobený kandovaným ovocem, který má připomínat korunu ozdobenou drahokamy. Uvnitř je schované malé překvapení a ten, kdo ho objeví, se pro tento den stává králem domu.


Žádné komentáře:

Okomentovat