středa 5. prosince 2012

Jak vytvářet mapy cest na Google Maps


1.      Je zapotřebí mít vytvořený účet na www.google.com nebo www.google.cz.
2.      Účet vytvoříme na www.google.cz – Gmail – Vytvořit účet. Dále postupujeme podle návodu.
3.      Přihlásíme se do svého účtu Google.
4.      Přejdeme do složky Mapy – Moje místa – Vytvořit novou mapu, vložíme Název mapy, můžeme přidat popis mapy a vybrat, zda bude mapa veřejná nebo ne. Klikneme na Uložit.
5.      Přejdeme na Vyhledávání tras.
6.      Vložíme výchozí bod A a bod dalšího místa na cestě B, pod popisem cesty je možnost Uložit do složky Moje mapy, vybereme z rozbalovacího menu příslušnou mapu a klikneme na Uložit.
7.      Takto můžeme postupně přidávat pokračování a další místa trasy.
8.      Pokud chceme přidat fotky, popis, apod., přejdeme do složky Moje místa a vybereme příslušnou mapu, kterou chceme upravit.
9.      Klikneme na tlačítko Upravit a poté vybereme v levém sloupečku bod, který chceme upravit. Na mapě se nám objeví bublina, kde můžeme změnit Nadpis a přidat jednoduchý popis místa.
10.   Pokud chceme více možností na úpravy, klikneme v bublině na Formát RTF a můžeme začít upravovat styl písma, vložit foto nebo odkaz na web.

11.   Vložení fotky: klikneme na poslední ikonu vpravo (obrázek) a vložíme URL adresu fotografie. URL adresa fotografie = každé foto zveřejněné na webu má svoji unikátní adresu (je vidět ve vyhledávacím políčku, např: http://www.caravanlife.cz/showuserphoto.php?photo_id=17120 Pokud máme fotografie na webu a nevidíme jejich adresu, je možné na fotku kliknout levým tlačítkem a zvolit: Kopírovat adresu URL obrázku a poté tuto adresu vložit do bubliny.
12.   Dále je možné upravovat text a vkládat odkazy jako v textovém editoru Word.
13.   V pravém horním rohu můžeme změnit ikonu, pod kterou se bude místo zobrazovat na mapě. Je možné vybrat z přednastavených anebo si nahrát svoji vlastní ikonu či fotku.
14.   Pokud máme změny hotové, klikneme na OK a popis se nám uloží.
15.   Dále nesmíme zapomenout všechny změny do mapy uložit. V levém sloupci nahoře klikneme na Uložit a poté Hotovo.
16.   V rámci úprav můžeme jednotlivé body v levém sloupci přetahovat myší a měnit tak trasu podle přání.
17.   Pokud chceme přidat další část cesty, přejdeme na Vyhledávání tras a do bodu A uvedeme stejné místo, kde jsme minule skončily, aby měla trasa návaznost.
18.   Tímto jednoduchým způsobem lze vytvářet trasy cest nebo třeba jednoduchý cestovatelský deník.

Žádné komentáře:

Okomentovat