středa 3. dubna 2013

Andalusie - Ronda

Krásné město Ronda je jedním z nejnavštěvovanějších míst v Andalusii. Většina turistů se sem vydá pouze na jednodenní výlet z Costa del Sol, což je škoda, protože je toho tady k objevování mnohem více. Pokud zůstanete déle, můžete navštívit nedaleké kouzelné bílé vesnice i místní vinice.

 Ronda
 Ronda
Ronda je vzdálená cca 60 km severně od Marbelly a leží v pohoří Serranía de Ronda. Historie města se podle nalezených artefaktů datuje až do prehistorických dob, do období neolitu. Můžete navštívit jeskyni Cueva de la Pileta s dochovanými nástěnnými malbami. Osídlení pod názvem Arunda tu bylo i v keltském období. Je zde zastoupeno mnoho architektonických období včetně římského, maurského, gotického, renesančního i barokního. Z maurského období se dochovaly arabské lázně, vstupní brána La Puerta del Almocábar a zbytky hradeb. Dobytí města křesťany zase připomíná původní minaret mešity, ze kterého je dnes zvonice kostela.

  Ronda
  Ronda

Většinu významných památek si stihnete prohlédnout za jeden den. Začněte návštěvou býčí arény Plaza de Toros, která je jednou z nejstarších a nejkrásnějších v celém Španělsku. V přilehlém muzeu Museo Taurino můžete obdivovat matadorské umění a jeho historii, se kterým je Ronda neodmyslitelně spjata. Z parku Alameda za arénou je nádherný panoramatický výhled na pohoří Serranía de Ronda. 

Corrida
Corrida
Rondu rozděluje 100 m hluboká rokle El Tajo s řekou Guadalevín na dvě části – staré maurské město La Ciudad a novější městskou část El Mercadillo. V roce 1751 byl přes rokli postaven most Puente Nuevo, který obě části spojuje a je současnou dominantou města. Přímo na kraji propasti stojí zajímavý hotel Parador, odkud je skvělý výhled na soutěsku.

Rokle El Tajo - most Puente Nuevo
Rokle El Tajo - most Puente Nuevo
Na náměstí Plaza Maria Auxliadora najdeme šlechtické sídlo Palacio Mondragón, které bylo původně sídlem maurského krále Abomelika  a na náměstí Plaza de Duquesa Parcent můžeme obdivovat tři nádherné kostely, jeden z nich – Santa María La Mayor, je již zmíněnou přestavěnou mešitou. Toto náměstí má maurský původ a dříve zde stála mešita, vězení, trh a hrad. Nedaleko na ulici Calle Arminan můžete uspokojit nákupní choutky. Je zde velké množství obchodů se starožitnostmi, řemeslnými výrobky a vínem. Také jsou zde tři zajímavá muzea a klášter Santo Domingo.

   Ronda
   Ronda
Palacio Mondragon má krásné zahrady, ze kterých můžete sestoupit do podzemních nádrží na vodu, které král Abomelik nechal vybudovat ve 14. století. Pokud se odtud vydáte dále po ulici Marqués de Parada, dostanete se k renesančnímu zámku Palacio del Marqués de Salvatierra a dále ke dvěma starým mostům Puente Viejo a Puente Árabe. Ve spodní části kopce nakonec najdeme arabské lázně Baños Árabes ze 13. století, které byly náhodně objeveny, když se dům nad nimi zhroutil.

Velký obdivovatel Rondy Rainer Maria Rilke o tomto městě řekl: „Nic ve Španělsku není tak překvapivé jako toto divoké město.

Žádné komentáře:

Okomentovat