čtvrtek 3. ledna 2013

Andalusie - Provincie Sevilla

Hlavním městem provincie je stejnojmenná Sevilla, která je také sídlem vlády a parlamentu autonomního regionu Andalusie - „Comunidad Autónoma de Andalucía“. Město má více jak 700 tisíc obyvatel – téměř polovinu obyvatel celé provincie. Díky řece Guadalquivir je významným říčním přístavem a v minulosti sehrálo důležitou roli v obchodu mezi Španělskem a nově objevenými zeměmi. Dnes stále zůstává jedním z nejaktivnějších říčních přístavů Iberského poloostrova.

Sevilla
Sevilla
Jednou z hlavních atrakcí v provincii Sevilla je hlavní město Sevilla sama o sobě, a to v první řadě pro své památky a architekturu. Na půvabu Sevilly zanechaly stopy různé kultury, které tudy prošly – římská, arabská, židovská i cikánská. To je obzvláště vidět na nejznámějších čtvrtích města – Santa Cruz, Triana a La Macarena. Jedna z největších evropských gotických katedrál se nachází právě zde. Její známá věž Giralda (původně minaret mešity) nabízí nádherný výhled na celou Sevillu. Nedaleko je další z působivých památek – palác Alcazár s nádherně komplikovanou mudejárskou výzdobou. Malíři jako Velázquez, Murillo a Valdés Leal, a sochaři jako Martínez Montanes se narodili v Seville a zanechali zde mnoho významných děl.

Mapa provincií Andalusie
Mapa provincií Andalusie
Město také zaujímá důležitou roli ve světové literatuře a bylo rodištěm mýtu o Donu Juanovi. Při dvou příležitostech ve 20. století byla Sevilla v centru pozornosti celého světa. V roce 1929 se zde konala výstava Latinské Ameriky, která po sobě zanechala nové zajímavé budovy a nedávná výstava Expo 92 posílila image Sevilly jako moderního a dynamického města.

Nejlepší čas na procházku Sevillou je v letních večerních hodinách, kdy si můžete užívat nádherně osvětlené památky, procházet se starými křivolakými uličkami, zastavit se v jednom z mnoha tapas barů a uniknout tak neúprosnému dennímu žáru, který zde během léta panuje a kdy teploty dosahují až 40 stupňů. Nenechte si ujít tapas. Městu je přičítan vynález tapas a má více než tisíc barů, kde je obrovský a neomezený výběr přes plody moře, jamón, klobásky, zeleninu, sýry… Pro Sevillany je jídlo způsobem života. Volně se pohybují po městě od baru k baru, od tapas k tapas.

Směs kultur není vidět pouze na budovách a historických stavbách, ale také ve staletích starých folklorních tradicích. Během Semana Santa (Svatý týden) můžete vidět velkolepé velikonoční procesí v ulicích starého města. O pár týdnů později se koná známá Feria de Abril (Dubnová slavnost), která zasáhne celé město a všichni Sevillané se celý týden baví až do brzkých ranních hodin a užívají si života. Sevilla je také úzce spjata s tancem flamenco – vydejte se do místního muzea věnovaného tomuto tanci. 

V celé provincii existuje mnohem více zajímavých míst k prozkoumání než pouze hlavní město. Můžete se vydat pěšky do pohoří Sierra Morena, které ohromuje krajinou hustě zarostlou duby nebo obdivovat mocnou řeku Río Guadalquivir, jednu z nejdůležitějších v celém Španělsku. Samotné město Sevilla bylo založeno v úrodném údolí této řeky a mnoho nejvýznamnějších osad v provincii je roztroušeno v jejím okolí. Historicky byla tato oblast z velké části v rukou několika málo bohatých vlastníků půdy a dodnes je stále rozdělena na obrovské farmy.

V oblasti El Aljarafe a Santiponce se nachází římské ruiny Itálica, které byly rodištěm římských císařů Trajana a Adriana. Za zmínku také stojí dolomity ve Valencině a poklad Carambolo, který byl postupně objeven v Camas v 8. a 3. století před naším letopočtem.
Jen kousek od Sevilly nalezneme malé roztomilé městečko Carmona s malebným centrem města, kde se nachází palác Alcazár krále Dona Pedra (nyní je z něj hotel) a o kousek dále římská nekropole. Nezapomeňte navštívit „město věží“ Ecija, městečko Alcala de Guadaira, které je blíže k centru Sevilly a je zde zámek s 11 věžemi, 8 dolomitů a krásné borovice Oromana.

Oblast La Sierra Sur v Seville je známá pro své outdoorové aktivity jako je závěsné létání v Montellano, horolezectví v Moron a Algamitas (nejvyšší vrchol provincie), pěší turistika, jízda na kole nebo na koni stezkou Vía Verde v Coripe – starobylá nedostavěná vlaková trať, která prochází 26 tunely a krásnou krajinnou oblastí.

Pohoří Sierra Norte je jediným přírodním parkem v provincii. Jeho krajina se z velké části skládá z dubů a korkových stromů. Můžete zde provozovat různé aktivity jako je skalní lezení na Cerro del Hierro (v San Nicolás del Puerto) a turistiku. V Cazalla v centru parku se nachází Cartuja de la Cazalla a Isla de Margarita, což je rekreační oblast s krásnou přírodou. Můžete také navštívit město Constantina, což je druhé největší město v Sierra Norte. Vodopády Las Cascadas del Huéznar jsou opravdovou podívanou pro všechny. V celém parku je také mnoho značených turistických stezek.

Žádné komentáře:

Okomentovat