sobota 5. ledna 2013

Andalusie - Provincie Huelva


Provincie Huelva leží jižně od oblastí Extremadura a Badajoz a na východě je ohraničena řekou Guadiana, která je zároveň hranicí s Portugalskem. Zastíněná proslulým portugalským sousedem Algarve, je Huelva jedním z nejméně známých koutů Španělska, ač pro případné návštěvníky ukrývá spoustu pokladů.

Palos de la Frontera
Palos de la Frontera
Huelva je populární dovolenkovou a víkendovou destinací jak pro blízké obyvatele Sevilly, tak se i stala v posledních letech módní oblastí pro zbytek Španělska.  Paradoxně byla kdysi považována za jeden z nejméně zajímavých koutů této země. Díky tomu zde stále můžeme nalézt nejkrásnější nedotčené oblasti na pobřeží Costa de la Luz. Costa de la Luz je atraktivním místem charakteristickým dlouhými plážemi s bílým pískem někde tvořícím duny a všude přítomnými borovicemi. 

Kromě méně hezkého průmyslového města Huelva skýtá provincie mnoho míst, které stojí za návštěvu. Jednou z nejkrásnějších evropských přírodních rezervací je národní park Doňana, který částečně leží i v této provincii. Zajímavé je také historické spojení s Kryštofem Kolumbem, množství dolů s nerostným bohatstvím a vynikající šunka z Jabuga

Mapa provincií Andalusie
Mapa provincií Andalusie
Největší atrakcí je nepochybně pobřeží Costa de la Luz s plážemi začínajícími v parku Doňana, vinoucími se přes provincii Cádiz a ústí řeky Guadalquivir, a táhnoucími se až k Huelvě kolem hrůzostrašné rafinérie La Rábida. Na druhé straně delty Odiel začínají znovu v letovisku Punta Umbria (kde mají snad ty nejlepší mořské plody z celého Španělska) a pak se táhnou nepřetržitě až k Portugalsku. Protínají rybářské městečko Isla Cristina a Palos de la Frontera - místo odkud vyplul Kryštof Kolumbus na cestu, při které objevil Ameriku. V klášteře La Rábida, nedaleko Huelvy, plánoval své další expedice. Dnes je toto místo turistickou atrakcí, kde můžeme na místě Muelle de las Caravelas nalézt muzeum s replikami jeho tří karavel – Santa María, Pinta a Niňa.

Národní park Coto de Doňana a jeho okolí má obrovský význam pro volně žijící živočichy – zejména ptáky. Není zde pouze jeden, ale celá řada ekosystémů se slavnými Marismas (bažinami) v samém srdci parku. V blízkosti jsou staré doly a průmyslově obdělávaná zemědělská půda, což představuje velké nebezpečí pro ekologické zdraví parku. Národní park je ještě navíc obklopen přírodním parkem. Návštěva Doňany je pro cestovatele jedinečný zážitek, ale je třeba ho naplánovat dopředu. Prohlídky do centra národního parku jsou pouze s průvodcem a objednávají se i několik týdnů předem. Pokud se vám to nepodaří, stále ještě máte možnost si prohlédnout přírodní park, který je otevřený veřejnosti a řada cestovních agentur nabízí také prohlídky s průvodcem. Do přírodního parku se můžete vydat i pěšky či na kole – přístup je přes pláž Playa de Castilla v letovisku Matalascaňas.

Přírodní park Marismas del Odiel je sice zastíněn slávou Doňany, ale nadšenci si svoji cestu k němu jistě najdou. Jedná se o přírodní rezervaci s pozorovacími centry. Provincie má řadu dalších menších přírodních parků a rezervací – např. Laguna del Portil, kde můžete spojit hodinovou procházku s opalováním na příjemné pláži.

Huelva je hlavním městem provincie. Podoba dnešního města je výsledkem přes sto let trvající těžby nerostných surovin v okolí. Hlavní společností, která se na těžbě podílela, byla britská Río Tinto Company, pojmenovaná po řece Río Tinto, vinoucí se místními močály. Městské doky a přístaviště jsou stále zaneprázdněné zdejšími hlavními hospodářskými odvětvími – průmyslovými chemikáliemi a rybolovem. Ve městě nenajdeme velké množství historických památek kvůli zemětřesení v Lisabonu v roce 1755, které zpustošilo Huelvu stejně tvrdě. Je zde pár kostelů, které pocházejí až z 18. století. Architektonicky zajímavá je čtvrť Barrio Reina Victoria z počátku 20. století, která je postavena v anglickém stylu s předstíranými tudorovskými prvky. Byla vystavěna pro zaměstnance společnosti Río Tinto.

Ačkoliv se stříbro a zejména měď stále v provincii těží, staré doly v horách jsou nyní většinou ztrátové. Společnost Río Tinto ukončila svoji činnost v roce 1996 a obyvatelé místních obcí byli nuceni hledat jiné druhy příjmů, včetně nevyhnutelného cestovního ruchu. Městečko Minas de Ríotinto v podhůří Sierra Morena, asi 80 km od Huelvy, bylo centrem této těžařské oblasti. Nyní zde najdeme důlní muzeum, můžeme absolvovat prohlídku největšího dolu v Evropě a také se projet turistickou železnicí.

Severně odsud se nachází pohoří Sierra de Aracena, kde se vyrábí proslulá španělská šunka jamón, která nese označení původu - jamón de Huelva nebo spíše jamón de Jabugo. Na výrobu se používá speciální druh iberijských prasat pata negra, která žijí volně a převážně se živí žaludy.
Kromě proslulé šunky jamón de jabugo musíte ochutnat i místní mořské plody. Gambas de Huelva (nebo Gambas Blancas) jsou vynikající světlé krevety, které nikde jinde nenajdete a tomu odpovídá i jejich cena. Mojama je tuňák sušený tak, až je skoro černý a je velmi tvrdý – má vynikající chuť, ale pozor na zuby. Vína vyrobená v Huelvě jsou často vyráběná stejnými metodami jako sherry vína z Jerezu, ale chybí jim mezinárodní proslulost a jsou mnohem levnější – což jim ale rozhodně neubírá na kvalitě.

Žádné komentáře:

Okomentovat