sobota 12. ledna 2013

Andalusie - Provincie Málaga

Provincie Málaga je nejvíce známá pro svá letoviska podél Costa del Sol. Ale tato provincie může nabídnout mnohem víc, včetně živého hlavního města Málaga s fascinující historií, část Costa del Sol na východ od Málagy, která není tak turisticky rozvinutá, i drsné horské oblasti jako Serranía de Ronda a Sierra de Tejeda.

Malaga
Malaga
Mnoho návštěvníků Andalusie se žene přímo z letiště v Málaze na sluncem zalité pláže a přijdou o nesčetné zážitky z tohoto krásného města, kde nechybí historické čtvrti, zajímavá muzea, rušné nákupní ulice plné velkých obchodů a vynikající rybí restaurace plné nočního života.
Málaga se nachází přímo na pobřeží Středozemního moře a její historie je s mořem odnepaměti spojena. Příchod prvních námořníků a obchodníků byl zaznamenán asi před 2000 lety. To zanechalo na městě svoje stopy až do dnešní doby a dělá z něj otevřené, vlídné a přátelské místo. 

Mapa provincií Andalusie
Mapa provincií Andalusie


Málaga je přístavní město plné andaluského šarmu ovlivněného Maury. Také je rodištěm slavného španělského malíře Pábla Picassa – můžete zde navštívit jeho muzeum i rodný dům. Snadno naleznete Římský amfiteátr a k návštěvě láká i pevnost Alcazaba. Uprostřed města najdete krásnou renesanční katedrálu a poté se můžete ponořit do živé atmosféry přilehlých uliček. Přes některé změny ve 13. století jsou v centru Málagy stále patrné stopy maurských silnic, např. v Calle Granada nebo v Calle Fresca. Nejlepším příkladem je Calle Larios, což je hlavní ulice v historickém centru Málagy.  Na vrcholu ulice Larios se nachází hlavní náměstí Plaza de la Constitución, které je středem všech oslav během celého roku. Mezi zajímavé budovy, které stojí za vidění, patří třeba Aduana a Buenavista palác nebo Casa del Consulado.

 
S více než dvaceti muzey, přičemž 15 z nich se nachází v jedné oblasti, je Málaga skutečným městem muzeí, a to i díky novým projektům (muzeum vína, historické muzeum, muzeum výtvarných umění a muzeum Semana Santa).

Opravdovou představu o podstatě Málagy získáte během jedné z jejích mnohých „fiest“. Mezi všemi slavnostmi, které se ve městě konají, vynikají Semana Santa (Svatý týden – v dubnu) a Féria (v polovině srpna). Očekává se, že Málaga se dostane do centra celosvětové pozornosti za několik málo let, jelikož město usiluje o titul Evropské hlavní město kultury v roce 2016.

V Málaze rozhodně není nedostatek míst, kde byste se mohli dobře najíst a napít. Od restaurací s Michelinskými hvězdami až k tapas barům, teteriím (maurské čajovny) až po Mercado de Central Atarazanas – hlavní trh čerstvých potravin. Pokud se ocitnete v Málaze v chiringuitu (plážový bar), pak nezapomeňte ochutnat tradiční „espeto“, sardinky pečené venku na jehle a místní sladké víno Málaga Virgen.

V západní části města najdeme horu Mount Gibralfaro se stejnojmenným hradem, ze kterého je nádherný výhled na celé město. Na severu se nachází historická Finca de la Concepción a Finca de San José – zahrady s rozsáhlými sbírkami rostlin a stromů a také s palácem v koloniálním stylu.

Co se týká pláží, naleznete zde vše - od strmých útesů a malých zátok na východě, přes centrální slavné pláže Malagueta (na Paseo Marítimo Picasso), k nekonečným písečným plážím na západě. Abyste našli klid přírody, nemusíte z Málagy cestovat daleko. Pouhé 2 km od centra města se nachází přírodní park Los Montes de Málaga, kde jsou obrovské borové lesy.

Costa del Sol je jedno z nejvíce rozvinutých a osídlených pobřeží v Andalusii. Najdeme zde střediska jako je Fuengirola a Benalmádena, které mají pláže hustě obsazené turisty, ale také krásné staré čtvrti ve slavném městečku Marbella. Pestrým nočním životem je proslulé Torremolinos nedaleko Málagy. Pokud si chcete užít nerušeného venkovského klidu, vydejte se na sever od Marbelly do Sierra Blanca s krásnými bílými vesničkami Ojén a Monda. Na severu od Fuengiroly najdeme městečka Mijas, Alhaurín El Grande a Coín.

Méně turisty zasáhlá část Costa del Sol je na východ od Málagy, se středisky Rincón de la Victoria, Torre del Mar a Nerja. Posledně jmenovaná Nerja nabízí příjemnou promenádu a slavnou jeskyni La Cueva de Nerja. Na východ od Nerjy se nachází malý, ale krásný úsek pobřeží, jeden z nejpozoruhodnějších v celé provincii Málaga, a to Acantilados de Maro – Cerro Gordo. Jedná se o přírodní plochy s nádhernými útesy, intimními zátokami a písečnými plážemi, které jsou chráněné. Pokud jedeme po pobřežní silnici od Málagy směrem na východ, dostaneme se do oblasti Axarquia, kde z moře vystupují strmé skalnaté útesy.

Asi 50 km severozápadně od Málagy je překvapivě členitá krajina s dramatickými roklemi a několika obrovskými vodními nádržemi. Nachází se zde i několik původně maurských obcí a měst s fascinující historií. Také je zde jedna z nejpůsobivějších vápencových krajin v celé Evropě – El Torcal de Antequera. Jeho podivně erodované tvary najdeme v blízkosti obce Villanueva de la Concepción.

Od města Málaga se můžete vydat severozápadně údolím řeky Guadalhorce, které se stává více a více strmým, jak se blížíte k sérii vodních nádrží v horní části údolí. Cártama a Pizarra jsou první vesničky na této trase, pak Alóra s maurských hradem na vrcholu kopce a Ardales, který je skvělou základnou pro objevování této oblasti.

V blízkosti Ardales je velikým lákadlem nádherná strmá rokle El Chorro, také známá jako Desfiladero de los Gaitanes - přírodní rezervace. Za návštěvu také stojí oblast s mimořádnou středověkou tvrzí v Bobastro, lázeňská obec Carratraca; Teba, která má svojí vlastní mini verzi El Chorra, rokli Tajo del Molino bohatou na volně žijící zvířata a Valle de Abdalajis – populární oblast pro rogalové létání. 

Pokud se zde budete nacházet na jaře nebo na podzim, nenechte si ujít nezapomenutelný pohled na tisíce plameňáků na jezeře ve Fuente de Piedra. Jezeru se díky plameňákům přezdívá růžová laguna. Nedaleko Fuente de Piedra je řada chráněných jezer – jižně najdeme Lagunas de Campillos, na severu je Laguna de la Ratosa a na východě jsou Lagunas de Archidona.

Severně od Málagy se také nachází město Antequera, které nabízí řadu památek, včetně středověké tvrze a několika fascinujících muzeí. Okolí města je poseto historickými vesnicemi – Villanueva del Rosario, Villanueva del Trabuco, Millina, Alameda a Villanueva de Tapia.

Jednou z nejpopulárnějších destinací v celé Andalusii je město Ronda nad propastí Tajo. Odtud je nádherný výhled na neprobádané hory Serranía de Ronda a Sierra de las Nieves.

Žádné komentáře:

Okomentovat