čtvrtek 10. ledna 2013

Andalusie - Provincie Córdoba

Krajina provincie Córdoba je velmi pestrá, od zvlněných planin v okolí hlavního města Córdoba, které se nachází v povodí řeky Guadalquivir a na jih od provincie Sevilla, až k drsným vrcholům pohoří na severu a západě provincie. Po provincii je rozeseto mnoho nedotčených bílých vesnic s barokními kostely a mnoho maurských hradů s rozkvetlými nádvořími.  Je to region známý svým suchým bílým vínem podobným sherry, ale s ovocnější příchutí a vyráběného z hroznů odrůdy Pedro Ximenez, a olivovým olejem. Vinice a olivové háje jsou charakteristickým rysem krajiny zejména na jih od Córdoby.

Mezquita – Velká mešita
Mezquita – Velká mešita
Na březích řeky Guadalquivir se nachází město Córdoba založené Římany, ale známější svým maurským dědictvím. Je jedním z měst, které nejlépe vystihuje celou andaluskou historii. Vzhledem ke svému strategickému významu, jako nejvyšší splavný bod řeky, se v minulosti stala důležitým přístavním městem. Olivový olej, víno a pšenice se odtud dovážely do starého Říma. Po Římanech také zbyl slavný most El Puente Romano.  

Mapa provincií Andalusie
Mapa provincií Andalusie

Největší slávy Córdoba dosáhla okolo 10. století, kdy se stala centrem islámské říše Al-Andalus. V té době také začala výstavba nejvýraznější budovy ve městě – Mezquita – Velká mešita, která se po několika staletích dostavování a rozšiřování stala jednou z největších a nejkrásnějších v celém tehdejším islámském světě. Ve 13. století bylo město znovu dobyto křesťany a noví vládci města byli tak ohromeni její krásou, že opustili od výstavby nové katedrály, ale použili stávající mešitu s jejími dech beroucími oblouky a sloupy, a katedrálu vystavěli z ní.

Stejně jako unikátní mešita-katedrála patří mezi další poklady Córdoby Alcázar neboli pevnost, přestavěná v roce 1328 křesťany – původně pevnost Calahorra postavená Maury, která stráží římský most a na opačné straně řeky od mešity starobylou židovskou synagogu, nyní muzeum. Córdoba byla ve středověku domovem velké židovské komunity, po níž zde zůstala čtvrť nazvaná La Judería. Je to labyrint vinoucích se úzkých uliček se spoustou květinami zdobených nádvoří a malebných náměstí jako je La Plaza del Potro. Každý rok na začátku května soutěží hrdí majitelé zdejších domů svými vyzdobenými a rozkvetlými patii o nejkrásnější patio roku. 

Několik kilometrů na severozápad od Córdoby se nachází pozůstatky maurského palácového města Medina Azahara (Madinat Al-Zahra). Najdeme zde zbytky luxusního paláce chalífy, dříve nazývaného „Versailles Córdoby“, který byl postaven v 10. století. Chalífa se tehdy rozhodl ukázat svoji moc tím, že vystaví nové obrovské palácové město nedaleko Córdoby. Jedná se o nejznámější město postavené na zelené louce v Západní Evropě. Tehdejšími návštěvníky bylo popsáno jako oslnivá řada paláců plných pokladů, které svět neviděl. 

Dále po proudu řeky leží Almodóvar del Río s působivým hradem na kopci nad městem. Z hradu je nádherný výhled do údolí řeky Guadalquivir. Za návštěvu také stojí Palma del Río a to hlavně díky klášteru Hospederia de San Francisco z 15. století, který je dnes přeměněn na hotel.

Rozmanitost zdejší krajiny a přírodního prostředí umožňuje provozování téměř všech sportů, na které si jen vzpomenete. Stále více se zde ale rozšiřují hlavně dva, a to vyjížďky na koních, zvláště na jihu, kde nedávno vznikla veliká síť speciálních stezek přímo k tomu určených a pak vodní sporty, které je možno provozovat třeba na vodní nádrží Iznájar. Můžete si užít i lezení po skalách v Espiel a Zuheros.  

Provincie Córdoba je rozdělena do dvou velkých oblastí s podobnou velikostí, ale s naprosto odlišnými a protichůdnými vlastnostmi: na severu je Sierra Morena – robustní s mnoha kopci, pokrytá duby a borovicovými lesy a na jihu Campina – úrodná zemědělská oblast. Tyto oblasti jsou od sebe oddělené řekou Guadalquivir. Strmé kopce pohoří Sierra Morena jsou domovem pouze několika málo vesnic, kdežto na druhé straně řeky najdete kopce osázené pšenicí, vinnou révou a olivovými háji, stejně jako velké množství bílých vesniček.

Přírodní park Sierras Subbéticas je součástí pohoří Beticas s mnoha atraktivními vápencovými útvary. Krása této oblasti spolu s kulturním dědictvím městečka Cabra z ní činí jednu z nejvýznamnějších lokalit v Andalusii. Na severním okraji parku u vesničky Zuheros se nachází Cueva de los Murciélagos (Jeskyně netopýrů). Jen na východ od Zuheros je možno na skalnatém vrcholu spatřit hezkou obec Luque korunovanou hradem. Přes Zuheros, Luque a dále parkem vede atraktivní Vía Verde de Subbética – stezka vhodná pro pěší turistiku i cykloturistiku.

Hustě zalesněný přírodní park Sierra de Hornachuelos  je domovem ekosystému typického pro oblasti Středozemního moře s hustými lesy plnými korkových stromů a dubů. Reliéf krajiny je tvořen jakoby z žuly. Byl vyhlášen organizací UNESCO biosférickou rezervací. 

Přírodní park Sierra de Cardeňa y Montoro je největším přírodním parkem v provincii a v současnosti je domovem druhé největší kolonie černých supů v Andalusii. Jedno z posledních útočišť tu také nalézá silně ohrožený druh rysa spolu se vzácnými vlky. 

Žádné komentáře:

Okomentovat