sobota 12. ledna 2013

Andalusie - Provincie Jaén



Provincie Jaén je jednou z nejméně známých provincií Španělska. Najdeme zde mnoho zajímavých míst, jako dvě důležitá renesanční města Úbeda a Baeza (nedávno prohlášená za kulturní dědictví UNESCO) a provincie je také domovem čtyř národních parků (jeden z nich je o velikosti celého regionu La Rioja).
 
Sierra de Cazorla
Sierra de Cazorla
Město Jaén je hlavním městem provincie s největším počtem chráněných oblastí ve Španělsku a nachází se v krajině plné olivovníků. Původně bylo centrem pro arabské karavany a mělo také význam jako opěrný bod na kastilsko-muslimské hranici během křesťanského dobývání Andalusie. Jaén by měl navštívit každý milovník Andalusie. Město má starobylou a fascinující historii a také hrad tyčící se nad klikatými uličkami. Hrad Santa Catalina nabízí nádherný výhled na okouzlující město, okolí plné olivových hájů a na jihovýchodě velkolepé vrcholky pohoří Sierra de Jaén.

Mapa provincií - Andalusie
Mapa provincií - Andalusie

Dříve zde byla arabská pevnost, jejíž pozůstatky můžeme nalézt dodnes. Současná stavba je křesťanského původu a základy k výstavbě dal Ferdinand III Kastilský po dobytí města v roce 1246. Ve městě také najdeme jednu z nejvýznamnějších renesančních katedrál, která je věnována Nanebevzetí Panny Marie. Arabské lázně jsou nejvýznamnějším zbytkem maurské éry tohoto města. Jedná se o největší dochované arabské lázně v celém Španělsku. Ve městě najdeme také univerzitu, která je velmi moderní a s velkou populací zahraničních studentů.
  
Jaén je jedním z největších výrobců olivového oleje na světě. Vyrábí se zde zhruba 60% veškeré španělské výroby. Největší světové veletrhy věnované právě této ryze středomořské plodině se konají právě zde. 

Ve městě najdeme velké množství tapas barů, kde za cenu piva dostanete navíc ještě malý talířek s tapas. S Jaénem je spojená legenda o velké ještěrce, která žere děti jako tapas a zapíjí je celými sklepy vína. Gastronomie této provincie je velmi pestrá, s důrazem na místní pokrmy, jako jsou pipirrana (rajčata, papriky, česnek, kořeněný salám, ocet a vejce), špenát la Jaén (s přídavkem pomerančové kůry a octa), telecí s česnekem, pstruh z místních říček a polévka Ajo Blanco (mandle, olivový olej, vejce, česnek). Mezi nejvíce známé cukrovinky patří místní rýžový nákyp a ovesná kaše – gachas

Určitě navštivte města Baeza, Úbeda a Alcalá. Na východ od Úbedy a Baezy leží přírodní park Sierras de Cazorla, je to pravděpodobně jeden z nejkrásnějších přírodních parků v celé Andalusii. Mnoho návštěvníků vstoupí do Andalusie přes další přírodní park s názvem Despeňaperros. Dálnice se zde rozděluje na dvě díky soutěsce s výstižným pojmenováním „Brána Andalusie“. Park tvoří přirozenou hranici mezi autonomními společenstvími Kastilie – La Mancha a Andalusie. 

Na jihu provincie je přírodní park Sierra Mágina, kde mezi olivovníky nalezneme vesničky jako Bedmar, Cambil a Huelma.  

Na jih od hlavního města Jaén vede cesta chalífů. Tato cesta spojuje města Córdobu a Granadu a nalezneme na ní místa jako Alcaudete, Martos a Alcalá la Real. Hrady a zámky arabského původu, gotické a mudejársky zdobené kostely a renesanční paláce jsou zajímavými místy na této trase, a všechny z nich jsou obklopené horami a olivovníky.

Na severu provincie nezapomeňte navštívit města Baños de la Encina, Linares a Vilches. Zde se lidová architektura mísí s klenoty renesančního a barokního umění, tak časté pro Andalusii.

Žádné komentáře:

Okomentovat