úterý 15. ledna 2013

Andalusie - Provincie Granada



Provincie Granada se nachází v krajině dvou extrémů – v jeden den si zde můžete ráno v horách Sierra Nevada zalyžovat, a později se potápět v moři u Costa Tropical. Velkým lákadlem pro turisty je hlavní město Granada, ale tato provincie nabízí mnohem více.

 Alhambra
 Alhambra
Díky velkolepému pozadí zasněžených vrcholků Sierra Nevady, krásnému paláci Alhambra a dalším úchvatným stavbám je Granada jedním z nejnavštěvovanějších měst ve Španělsku. Procházka městem vám umožní užít si jedinečnou atmosféru a kouzlo, které poskytuje. Při objevování Granady se budete pohybovat úzkými uličkami maurské čtvrti Albaycín, narazíte na působivou gotickou kapli Capilla Real, kde se nacházejí hrobky katolických králů, a můžete se kochat přilehlou renesanční katedrálou. Stejně tak všude narazíte na četné tapas bary, které se liší od jiných ve Španělsku tím, že zde dostanete tapas většinou zdarma, pokud si objednáte pití.

 Mapa provincií Andalusie
 Mapa provincií Andalusie

Bohatě zdobený maurský palác Alhambra je nejznámnější stavbou a jedním z divů Španělska. Nachází se v nádherné lokalitě na bohatě zalesněném svahu s úchvatným výhledem na celé město a okolí. Je příkladem uměleckého mistrovství muslimských stavitelů. Tento velkolepý arabský palác v sobě spojuje architekturu a přírodu a vytváří skutečný ráj na zemi. Paláce, zahrady, lesy, fontány, věže a zdi se dokonale snoubí s nádherným pozadím pohoří Sierra Nevada a společně vytvářejí jednu z nejkrásnějších památek na světě. Najdeme zde také nádherné zahrady Carmen de los Mátires z 19. století, které jsou rozděleny do mnoha teras a je z nich jeden z nejlepších výhledů na Granadu.

Dvě z nejzajímavějších čtvrtí Granady jsou Albaycín a Realejo, na kterých je na první pohled vidět silný maurský vliv – úzké uličky, nabílené domy, květiny. V těchto oblastech uvidíte nejlepší příklady pro Granadu typické architektury – el Carmen – dům spojený patiem se zahradou a terasou. Dále narazíte na ulici se zvláštním šarmem – Calle Del Darro, která začíná na Plaza de Santa Ana a končí na Paseo de los Tristes. Touto ulicí se vydáte jakoby pryč z moderního města do starých časů. Kopec Sacromonte se zvedá před palácem Generalife (část Alhambry) a vedle Albaycínu. Jedná se o cikánskou čtvrť, která je částečně opuštěna, ale pořád zde najdeme několik hospůdek, kde se můžete podívat na pravé flamenco

Granada je ale víc než jen pitoreskní staré město. Je to moderní město s mnoha obchody a podniky a také univerzitní město s jednou z největších univerzit v Andalusii, které nabízí velký a pestrý výběr míst pro zábavu. Granada má všechno: krásu, kulturu a zábavu.

Nejvyšší vrcholky Národního parku Sierra Nevada jsou pokryté sněhem po celý rok. Ve středověku bylo toto pohoří označováno Maury jako Sierra del Sol, protože zde najdeme některé z nejvzácnějších divokých květin ve Španělsku. Můžete se přesvědčit na vlastní oči, pokud se vydáte po klikaté cestě vzhůru na slavný vrchol Pico Veleta. Vrcholky Sierra Nevady měří okolo 3000 metrů, nejvyšší z nich je Mulhacén s výškou 3478 m a je také zároveň nejvyšším vrcholem ve Španělsku. Pohoří je ideálním místem pro aktivní horské radovánky, na své si přijdete především v lyžařském centru Monachil. V celé oblasti si dále můžete užít turistiku, cyklistiku, jízdu na koni, horolezectví, rafting, atd.

Na druhé straně hor, na pobřeží Středozemního moře, poskytují skvělou relaxaci pláže, klidné moře a modré nebe bez mraků. Více než 320 slunečních dnů v roce a průměrná teplota 20 °C dělá z Costa Tropical ideální místo pro odpočinek. Lehký vánek ze severní Afriky, teplé Středozemní moře a blízká přítomnost vysokých hor je důvodem příjemného subtropického podnebí. Třemi hlavními středisky na pobřeží jsou Almuňécar, Motril a Salobreňa. Jejich dlouhé bílé písečné pláže a průzračné moře v létě láká tisíce návštěvníků. Tato část pobřeží je také bohatá na podmořskou faunu a flóru, kterou lze snadno sledovat v pozorovacích centrech. Pobřeží je ideálním cílem pro milovníky potápění a jiných vodních aktivit. Ideální pro pěší turistiku je Caňon del Rio Verde (Otivar), který se nachází v parku Tejeda-Almijara-Ahama.

Pohoří Alpujarra je vzdálené asi 50 km od Granady a 40 km od pobřeží, vzájemně se o něj dělí provincie Granada a Almería. Je dobře známé pro krásu a klid bílých vesniček, horskou krajinu, domy s květinovými balkóny a přátelské lidi a atmosféru. Nesmíme také zapomenout na velkolepý výhled na Sierra Nevadu. Pohoří Alpujarra má unikátní ekosystém a je proslulé svojí flórou. Historie tohoto pohoří se váže jak jinak než k Maurům. Bylo posledním útočištěm Arabů v Andalusii, zde prožil několik měsíců poslední maurský král Boabdil poté, co křesťané zabrali Granadu a vyhnali všechny Maury, kteří odmítli konvertovat ke křesťanství. Alpujarra má mnoho rysů berberské kultury a to zejména v architektuře domů a zemědělci také stále využívají původní unikátní zavlažovací akvadukty.

Mezi vesničkami, které tvoří tuto oblast, musíme upozornit na Guadix se skvělou architekturou, katedrálou a hradem Calahorra la Cabeza. Jednou ze zvláštností této oblasti jsou Casas-Cuevas (jeskynní domy) – jedná se o domy vytesané do skály a do země. Náhorní plošina Baza zase nabízí oblasti s divokou zvěří, roklinami a stráněmi – zejména v okolí Sierra Castril a La Sagra.

Žádné komentáře:

Okomentovat