úterý 8. ledna 2013

Andalusie - Provincie Cádiz


Provincie Cádiz se nachází na nejjižnější straně Pyrenejského poloostrova. Cádiz je znám již z dávné historie. Před více než 3 tisíci lety byli prvními návštěvníky Féničané, po nich přišli Římané, Vizigóti, muslimové a nakonec v polovině 13. století se tato oblast stala součástí království Kastilie. Provincie sehrála také významnou roli při objevování a kolonizaci Ameriky v průběhu 15. století. Kryštof Kolumbus a mnoho dalších slavných námořníků vyplulo z přístavů v této provincii na své objevitelské cesty. V 18. století zažívá Cádiz svůj zlatý věk s rozvojem námořního obchodu, který dodává městu kosmopolitní charakter. Provincie Cádiz je výjimečná a jedinečná oblast, jejíž kvality jistě potěší ty, kteří rádi cestují za skutečnými kulturními a přírodními hodnotami a ocení autentické andaluské zvyky a památky.

Baelo Claudia
Baelo Claudia
Mnoho kultur zanechalo svoje stopy po celé provincii. Příkladem jsou Tajo de las Figuras – jeskynní malby v Benalup, dva fénické sarkofágy – v současné době umístěné v Cádizském  muzeu, římské pozůstatky měst Baelo Claudia u Tarify a Carteia v San Roque. Provincie má přes 30 hradů a tvrzí, z nichž mnohé jsou v dobrém stavu. V oblasti sakrálního umění se může pochlubit také ojedinělým souborem památek. Dobrým příkladem jsou Cartuja v Jerezu nebo katedrály v Cádizu a Jerezu. V mnoha kostelech a muzeích lze nalézt díla od malířů jako El Greco, Murillo, Zurbaran nebo Goya.

Mapa provincií Andalusie
Mapa provincií Andalusie

Provincie Cádiz je také známá svými rukodělnými výrobky. Za nejznámější jsou považovány:
  • ·        výrobky z kůže (Prado del Rey a Villamartín)
  • ·        ručně tkané přikrývky a ponča (Grazalema)
  • ·        sudy a další vinařské předměty (Jerez)
  • ·        postroje a sedla pro koně (Jerez)
  • ·        proutěné výrobky a předměty vyrobené z rákosu (Medina Sidonia, Vejer)
  • ·        proutěné koše (Torre Alháquime)
  • ·        háčkované práce (Paterna)
  • ·        ručně vyráběné kytary (Algodonales)
  • ·        keramika (Arcos a Conil)
  • ·        kožené jezdecké boty (Alcalá de los Gazules, Espera)
  • ·        ručně vyráběný nábytek (Prado del Rey, Benamahoma)
  • ·        mahagonový nábytek (Sanlúcar de Barrameda)
  • ·        typické panenky (Chiclana)


Cádizská kuchyně je ovlivněna více než čímkoliv jiným místními víny a širokým výběrem čerstvých ryb a mořských plodů. Nesmíme ani opomenout tradiční sýry, uzeniny a maso z horských vesnic. Mezi dezerty vynikají koláče, které jsou zřetelně ovlivněny arabskou kuchyní. Tocino de cielo (pudink s vaječným žloutkem a sirupem), turrón (španělský nugát), marcipá (tradiční arabské cukroví z Medina Sidonia) a slavné pestiños (medem potažené lívance), které se typicky připravují o Vánocích v celé provincii.  

Přepadne-li vás hlad, jsou četné restaurace, bary, taverny a  chiringuitos (plážové bary) ideálním zastavením k vyzkoušení místní rozmanité kuchyně a samozřejmě také k ochutnávce zdejšího vynikajícího sherry. Fino (suché), Amontillados (sladké), Oloroso (tmavé sladké) nebo Manzanilla - suché víno ze Sanlúcaru. Stejně tak vynikající jsou i místní destiláty, které získávají z této oblasti svůj zvláštní charakter. 

Každý návštěvník provincie Cádiz by neměl opomenout návštěvu jedné z „bodegas“ (vinný sklep) v Jerezu, Puertu de Santa María nebo Sanlúcaru – známém sherry trojúhelníku. Pouze vína vyráběná v této oblasti se mohou pyšnit názvem sherry – ve španělštině jerez.

V provincii nalezneme šest přírodních parků velké rozmanitosti a výjimečné ekologické hodnoty. Nedotčené pobřežní oblasti, bažiny, ohrožené druhy živočichů a ještě mnohem více je zde k vidění. Místní nedotčené izolované pláže, které se vinou kolem pobřeží v délce 260 km jsou opravdu nádherné – s bílým jemným pískem a průhlednou vodou. Najdeme zde mnoho zátok, rodinných nebo i méně navštěvovaných pláží s klidným mořem, ale i velmi větrné oblasti vhodné pro kitesurfing a windsurfing.

Díky klimatu a přírodním podmínkám je tato provincie ideální pro milovníky sportu. V průběhu roku se zde pořádají významné regaty – zejména v zálivu města Cádiz. Tarifa a její pláže jsou považovány odborníky za nejlepší místo k windsurfingu v Evropě. Je také ideálním místem pro potápění, plavání, rybaření, jízdě na vodním skútru a kitesurfing.

Horské oblasti jsou skvělým místem pro jízdu na kole, lezení po skalách, objevování jeskyň či plachtění. Cádiz a La Línea jsou známé pro své fotbalové turnaje. V Jerezu se každoročně pořádá Grand Prix Formule 1 a Moto GP a je také proslavený koňmi – andaluskou jezdeckou školou.
Provincie se může pochlubit mezinárodně renomovanými golfovými hřišti, jako Valderrama Golf Club nebo Montecastillo Club, který mimo jiné hostil VOLVO MASTERS při různých příležitostech.  

Žádné komentáře:

Okomentovat