čtvrtek 17. ledna 2013

Andalusie - Provincie Almeríe



V nejjihovýchodnějším výběžku Iberského poloostrova leží sluncem vyprahlá provincie Almeríe, která má nejvíce hodin slunečního záření a nejméně srážek z celé Evropy. Vzhledem k tomu, jaké je v Almeríi klima, není se co divit, že velká část jejího území je pokrytá pouští a je řídce osídlena. Nebe nad Almeríi je nejčistší z celé Evropy, a proto zde byl blízko Gergalu nainstalován jeden z nejsilnějších teleskopů. 

Národní park Cabo de Gata-Níjar
Národní park Cabo de Gata-Níjar
Díky průměrně 3 tisícům hodinám slunečního svitu ročně, je Almeríe také domovem solární platformy (PSA) – největšího evropského centra pro výzkum sluneční energie. Pokud budete mít zájem, můžete se zúčastnit organizované prohlídky a obdivovat řadu futuristických heliostatů odrážejících sluneční paprsky do solární trouby a mnoho dalších zařízení pro přetváření solární energie na elektřinu.

 Mapa provincií Andalusie
 Mapa provincií Andalusie

Klidné zátoky a písečné duny, nedotčené pláže, impozantní horské útesy, půvabné vesničky, hluboké mořské vody plné nesmírného bohatství – to vše je součástí Národního parku Cabo de Gata-Níjar. Park se rozprostírá na 38 tisících hektarech půdy a 12 tisících hektarech moře a toto jej činí jednou z nejdůležitějších chráněných oblastí ve Španělsku. V roce 1997 byl jmenován organizací UNESCO biosférickou rezervací. Je to místo, kde čas stále neporušil jeden z nejkrásnějších přírodních pokladů v západním Středomoří. Čím více se člověk dozvídá o této oblasti, tím více je překvapen z toho, že v této nehostinné krajině existuje tak mnoho různých ekosystémů. Najdeme zde i neočekávané oblasti plné nerostných zdrojů, jako jsou solné pánve nebo oblasti na těžbu mědi.

Park nabízí návštěvníkům nádherné pláže s vulkanickou, skoro až měsíční, krajinou. Místní moře ukrývá unikátní ekosystém. V těchto jasných a průhledných vodách žijí různé druhy hub, plžů, mořských hvězdic, ježků, sasanek, korálů a medúz. Velká rozmanitost rostlin a mořských živočichů láká nadšence potápění nejen z Evropy.

Hlavní turistická část parku je v San José, kde se nacházejí nejznámější a nejvyhlášenější pláže jako je Los Genoveses, Mónsul, Media Luna a Barronal. Mezi další krásné pláže v okolí patří El Playazo u vesnice Rodalquilar a nesmíme zapomenout na bezpočetné skryté zátoky, které stojí za návštěvu: Cala San Pedro, Cala de Enmedio, Cala Raja, Cala del Ploma, Cala Higuera a Cala Carbon. K některým z nich je možné se dostat pouze pěšky. Dalším skutečným přírodním pokladem je pláž Playa de los Muertos (Pláž mrtvých). Původ jména lze vystopovat až ke starověkým příběhům lodí a lodních vraků. Při pohledu na tyrkysovou barvu moře kontrastující s drobnými bílými oblázky si spíše připadáte jako někde v Karibiku.

I v této provincii najdeme po celé krajině pozůstatky po Maurech, a to v podobě bílých vesnic, které jsou přirozeně chráněné pohořím Sierra Nevada, které volně přechází do oblasti Alpujarra Almeriense. Tato chráněná oblast je stále jednou z nejvíce nedotčených a neobjevených částí celého Národního parku Sierra Nevada. Najdeme zde rozsáhlé lesy, zurčící říčky, sněhem pokryté vrcholky hor a hluboká údolí, která zůstávají i v tropickém létě osvěžující. 

Jednou z nejznámějších částí parku je Puerto de la Ragua v blízkosti Bayárcal, které láká na zajímavé turistické a sportovní atrakce. V zimě se můžete zapojit do běhání na lyžích, sáňkování nebo závodů psích spřežení a v létě vyrazit na túru ať už pěšky, na horském kole nebo na koni.

Poušť Tabernas je jednou z nejimpozantnějších scenérií celé provincie. Slunce tu svítí po celý rok a krajina je skoro bez vegetace. Není tedy divu, že se tato jediná poušť v Evropě stala kulisami pro mnoho westernů a sci-fi filmů – např. Lawrence z Arábie, Barbar Conan, Indiana Jones a poslední křížová výprava, Hodný, zlý a ošklivý, atd. Filmaři zde postavili kulisy pro klasická westernová městečka, které se dochovaly až dodnes a slouží jako turistické atrakce – 3 zábavní parky tvoří Mini Hollywood - Oasys Theme Park, Fort Bravo a Western Leone.

Nedaleko Tabernas se nachází krásný jeskynní krasový komplex v Sorbas – Karst de Yesos. Jedná se o velice zajímavý jeskynní systém s poměrně prostornými, suchými a čistými chodbami v délce cca 50 km. K dispozici jsou 4 trasy prohlídek se zkušeným průvodcem – od nenáročné základní pro průměrného turistu až po technickou, kde jsou součástí úzké průchody, plazení a slaňování. Tento kouzelný podzemní vodní svět je zvláště zarážející v souvislosti s pouštními podmínkami jen pár metrů nad zemí. 

Přírodní park Sierra Maria-Los Vélez se nachází na severu provincie Almería. Park nabízí velkolepé přírodní krásy. Zajímavostí této oblasti je zeleň, ale i rozsáhlé borovicové lesy, nejlépe dochované v celé Almeríi, které jsou v ostrém kontrastu k vyprahlému charakteru zbytku provincie.  Místní bílé vesnice jsou kolébkou neolitických jeskynních maleb, včetně symbolu provincie – Indalo (muž s duhou, který pravděpodobně znázorňoval posla bohů). Toto je jen jedním příkladem z bohatého dědictví, které obce jako Vélez Blanco a Vélez Rubio nabízejí návštěvníkům.

Ve východní Almeríi se nachází oblast Levante Almeriense s městečky jako Carboneras, Mojácar, Garrucha a Vera. Carboneras je východním bodem pro vstup do parku Cabo de Gata-Níjar a podařilo se mu uchovat si kouzlo typické rybářské vesnice, která, se skvělým podnebím a vynikajícími plážemi, nabízí ideální místo pro odpočinek a relaxaci. 

Mojácaru je všude jasně zřetelný silný vliv maurské kultury – strmé úzké uličky, nabílené domy a barevné květiny, které zdobí fasády a nezapomenutelná a jedinečná místní keramika. Garrucha je ideální místem nejen pro plachtění, ale i pro klasickou dovolenou. Nalezneme zde vynikající pláže a skvělé rybí restaurace. V obci Vera na nás čekají úchvatné pláže, golfové hřiště a vesnička je také perfektním místem pro naturisty.

Žádné komentáře:

Okomentovat