pátek 1. února 2013

Andalusie - Gibraltar

Když poprvé spatříte Gibraltarskou skálu, ať už ze vzduchu, z moře nebo z Costa del Sol, ohromí vás její impozantní zjev, kterým vyčnívá nad okolní krajinu. Gibraltar je jako maják, který signalizuje mořeplavcům v dálce, že dorazili do Gibraltarského průlivu, je jako křižovatka, která úžinou odděluje Evropu od Afriky a Atlantický oceán od Středozemního moře.

Gibraltar
Gibraltar
Tato skála, která přilákala první obyvatele již v začátcích lidstva, poskytovala jako domov mnoho výhod. Skála je geologicky velmi odlišná od okolní krajiny, je z vápence a najdeme zde mnoho jeskyní. Dosud jich bylo objeveno přes 140. Ty, které měly vnější otvory, sloužily jako dokonalé přístřešky. Podnebí tu také bývalo chladnější než je dnes, což znamená, že hladina moře byla nižší a východní útesy se táhly dál do Středozemního moře. Bylo to dobré místo na lov zvěře. Bývalo zde velké množství králíků, jelenů, divokého dobytka, horských koz a koní, spolu s dnes už vyhynulými druhy slona a nosorožce. Pro první obyvatele to musel být ráj na zemi.

 Gibraltar
 Gibraltar

Proč je Gibraltar, kus vápence, tak odlišný od okolní krajiny? Má to co do činění s událostí, která se stala mnohem dříve, než sem přišli první obyvatelé. Vápenec je tvořen miliony malých skořápek zvířat, která uhynula, a skořápky se usadily na mořském dně, kde pomalu ztvrdly na kámen. Takže když se vydáte na Gibraltarskou skálu, je to jako byste se procházeli po starověkém mořském dně. Mnozí stále hovoří o Gibraltaru jako o ostrově, kterým původně byl. Stále můžeme vidět na povrchu písek uvíznutý ve skořápkách. Historicky, biologicky a i politicky byl ostrovem ještě v nedávné době, ale fyzicky je to poloostrov.

Pro zájemce o přírodovědu je Gibraltar neuvěřitelně bohatý a plný překvapení v každém ročním období. Najdeme zde kombinaci zeměpisné polohy, klimatu a jedinečné historie, spolu se zachováním původních oblastí volně žijících živočichů. Ti, kdo navštíví Gibraltar kvůli historii, nebudou také zklamáni. Najdou zde mnoho historických míst, která nabízí pohled na fascinující minulost Gibraltaru ze století do století. Gibraltar byl vždy přírodní pevností a hrál významnou vojenskou úlohu.  Nejlepším způsobem jak si prohlédnout nejzajímavější lokality Gibraltaru je oficiální prohlídka „Rock Tour“. Trvá přibližně 90 minut, takže na každé zastávce budete mít dostatek času podívat se kolem.

Gibraltar
Gibraltar
 Při vstupu na Gibraltar musíte projít přes státní hranici. Ta byla uzavřená španělskou vládou v roce 1969 a až v roce 1985 znovu otevřena. Nyní přes ni přejde víc jak čtyři miliony návštěvníků každý rok a denně několik tisíc lidí, kteří zde sice pracují, ale žijí na španělském území. Dále se můžete vydat do Katalánského zálivu, kde se nacházejí nádherné pláže a původní vesnice, které obývali v 18. století první osadníci z Benátek a také se staly útočištěm pro Španěly prchající před Napoleonovým vpádem. 

 Gibraltar
 Gibraltar
Některé z nejpůsobivějších částí Gibraltaru najdeme na jeho východní straně. Kromě několika studní, zde neexistuje žádný přírodní zdroj vody. Plochy nad silnicemi byly dříve používány ke sběru dešťové vody, která se pak skladovala v obří nádrži uvnitř skály Gibraltaru. V blízkosti jsou pak impozantní pravěké písečné duny.

Gibraltar
Gibraltar
Na nejjižnějším cípu Gibraltaru se nachází 49 metrů vysoký maják, který je vidět až z dálky 37 kilometrů. Je odtud nádherný výhled, stejně jako z horní přírodní rezervace, kam se můžete nechat vyvézt lanovkou. Zajímavou zastávkou je Židovská brána, odkud je krásně vidět nádherné pohoří Rif v Maroku a tyčící se Jebel Musa, druhý Herculův pilíř. Na druhé straně Atlantiku není mezi vámi a Amerikou vůbec nic. Jedna z nejkrásnějších přírodních jeskyní v Evropě se nachází zde – jeskyně Sv. Michaela. Najdeme zde unikátní podzemní sál, kde se nyní konají koncerty a další živá vystoupení. Úžasný výhled přímo z vrcholu skály nabízí O’Hara’s Battery.

Makak berberský
Makak berberský
Snad nejznámější atrakcí Gibraltaru jsou místní opice, přesněji makak berberský. Tyto přátelské, okouzlující a velmi zvědavé opičky zde žijí už více než dvě století.Pokud se chcete dozvědět více o historii Gibraltaru, navštivte Gibraltarské muzeum, kde se můžete podívat na jedinečný příběh Gibraltaru pomocí speciálních filmů, galerií a originálních artefaktů, starých tisků a fotografií. V suterénu muzea můžete navštívit nejzachovalejší maurské lázně v Evropě. Za návštěvu jistě stojí Maurský hrad ze 14. století, který přežil bezpočet obléhání a místo, kde bylo na břeh vyneseno tělo mrtvého admirála Nelsona po bitvě u Trafalgaru. Pokud vám ještě zbude čas, můžete zajít do přístaviště a vydat se na výlet lodí s pozorováním volně žijících delfínů

.
Dalším důvodem k návštěvě může být nakupování. Gibraltar je bezcelní zónou a daňovým rájem. Kromě krámků se vším možným, kde převažují zlatnictví, zde najdete i některé britské obchodní řetězce a domy. Vyplatí se zde nakoupit kožené zboží, značkové sluneční brýle, parfémy, elektroniku, šperky, víno a lihoviny, stejně jako i ručně vyráběné oděvy a suvenýry. Až vás přepadne hlad, máte na výběr od tradičních španělských pokrmů, přes anglické fish and chips nebo tolik oblíbený fast-food. Noční život je tu bohatý a místní obyvatelé se umí bavit. Nezapomenutelná je kulturní rozmanitost a jejich vstřícnost.



Žádné komentáře:

Okomentovat