úterý 5. února 2013

Provincie Huelva - Měsíční krajina řeky Río Tinto

Uprostřed zelené oblasti jižního Španělska vytvářejí obří povrchové doly Río Tinto neskutečnou, téměř měsíční krajinu. Při hledání železné rudy, mědi, stříbra a dalších rud, odstranili horníci vrstvu po vrstvě a nyní můžeme vidět různé odstíny růžové, hnědě, žluté, červené a šedé.

 Povrchové doly Río Tinto
 Povrchové doly Río Tinto
Těžba zde probíhala delší dobu a důl dnes vypadá skoro jako veliký kráter vytvořený člověkem, který na šířku měří několik kilometrů. Pokud stanete na okraji dolu, otevře se hluboko před vámi obrovská oblast, kde nákladní automobily vypadají jako dětské hračky. Terasovité stěny skal jsou pruhované neobvyklými barvami minerálních rud a vytvářejí dojem přírodního amfiteátru obřích proporcí, který by mohl být snadno zaměněn za kulisy z filmů Star Wars. 

 Povrchové doly Río Tinto
 Povrchové doly Río Tinto

Río Tinto je ale mnohem víc než jen obří prohlubeň v zemském povrchu. Jeho růst spolkl nejen hory a údolí, ale celé obce, jejichž obyvatelstvo muselo být přesídleno do speciálně vystavěných městeček v okolí lomu. Lom je pojmenovaný po řece Río Tinto (Červená řeka), která protéká touto oblastí a jejíž vody jsou díky rudám různě zbarvené do červena, hněda a okrova.

  Povrchové doly Río Tinto
  Povrchové doly Río Tinto
Minerály v místní půdě hrají všemi barvami a v minulosti nebylo neobvyklé vidět jasně oranžovou nebo zelenou říčku. Převládají zde ale železné rudy, které oxidují, jakmile přijdou do kontaktu se vzduchem a zabarvují zdejší půdu do červenohněda. Dokonce v městečku Niebla, zhruba 50 kilometrů směrem na jihovýchod, obtéká Río Tinto starobylé opevnění města vodou zbarvenou do krvavě rudé.

Povrchové doly Río Tinto
Povrchové doly Río Tinto
Místní doly jsou pokládány za nejstarší na světě a mají velice bohatou historii. Jejich nerostné bohatství bylo známé již ve starověku. Podle legendy jsou tyto doly legendárními doly krále Šalamouna a dodnes je jejich část známá jako Cerro Salomón. Blízké obce Zalamea la Vieja (dnes přejmenovaná na Nerva) a Zalamea la Real jsou pojmenované po tomto biblickém králi. Pověsti o minerálním bohatství na Iberském poloostrově přilákali nejprve fénické obchodníky, a pak dále Řeky i Římany. 

Povrchové doly Río Tinto
Povrchové doly Río Tinto
Po římské éře byla tato oblast z neznámých důvodů opuštěna a znovu objevena až v 16. století, ale teprve až v roce 1724 byly doly znovu otevřeny. Španělská vláda je v roce 1871 prodala hluboko pod cenou britskému koncernu. Britové opět vnesli život do této zapomenuté oblasti a z dolů udělali jeden z hlavních zdrojů mědi a síry na celém světě. Pro své britské zaměstnance vystavěla společnost městečko Bella Vista, známé jako „colonia inglesa“ s typickými anglickými domky, úhledně zastřiženými trávníky a tenisovými kurty. 

Městečko Bella Vista
Městečko Bella Vista
Dnes můžete v rámci prohlídky dolů a jejich okolí navštívit typický anglický domek – House 21 s původním zařízením a atmosférou, která vás přenese zpět do viktoriánských časů. Místní obyvatelé dokonce stále využívají původní tenisové kurty. V této anglické obci uprostřed andaluského venkova najdeme i presbyteriánský kostel a hornické muzeum.  Pár kilometrů odsud je město Río Tinto, které bylo postaveno pro obyvatele původních vesnic, které pohltila expanze dolu.

Kancelář těžařské společnosti Río Tinto
Kancelář těžařské společnosti Río Tinto
V době svého rozkvětu byla těžařská společnost Río Tinto považována za inovátora. Díky ní zde vznikla železnice v délce více jak 300 km vedoucí až k přístavišti v Huelvě. Dnes už se nepoužívá, ale můžete se vydat původní lokomotivou a zrestaurovaným vozem na vyjížďku dlouhou 12 km, kde uvidíte části dolů a krásnou krajinu povodí Río Tinta. Fotbalové a golfové hřiště, která zde postavili Angličané, byly prvními svého druhu na evropském kontinentu a rekreační bungalovy v Punta Umbria u Huelvy na pobřeží Středozemního moře byly předchůdci dnešních plážových domků.

Těžařské společnost Río Tinto
Těžařské společnost Río Tinto
Podobný význam měla společnost i na hlavní město provincie Huelva, které vzkvétalo díky tomu, že bylo hlavním přístavem pro vývoz rud. Molo Río Tinto zůstává jednou z největších architektonických památek města, spolu s anglickou čtvrtí „barrio ingles“, kterou původně obývali zaměstnanci těžařské společnosti.

1 komentář: