čtvrtek 21. července 2011

Baskicko

Baskicko (baskicky Euskadi, španělsky País Vasco) je oblast ležící na severu Španělska. Autonomní oblast Baskicko tvoří provincie Guipúzcoa, Álava a Vizcaya. Hlavním městem Baskicka je Vitoria (baskicky Gasteiz). Baskicko je hrdá země a v literatuře jsou Baskové charakterizováni jako veselí, čilí, sebevědomí a odvážní, ale také pilní a svědomití. Už Hannibal si cenil jejich statečnost, vytrvalost a otužilost.

Baskicko
Baskicko

"Atzerri, otserri," - "Země cizince je země vlků." Pokud se, ale jednou s Baskem spřátelíte, získáte prý přítele na celý život. Předchůdci Basků (Euskaldunak) patří mezi nejstarší obyvatele Evropy. Jejich původ není znám, podobně jako původ jejich jazyka, nicméně je prokázáno, že území Baskicka bylo osídleno již v prehistorických dobách. Možná z tohoto důvodu dlouhé historie národa se u Basků zrodil ten zvláštní pocit svébytnosti, hrdosti a nezávislosti, který je dodnes tak silný. Vždyť i v době války o španělské dědictví bylo území Baskicka jediné, které si udrželo ve Španělsku svá zvláštní privilegia a své vlastní instituce.

Baskicko
Baskicko
Baskická nezávislost byla potlačena pouze v období frankismu, kdy bylo i pouhé používání baskičtiny zakázáno. Po nastolení demokracie ve Španělsku získalo Baskicko opět částečnou autonomii nazpět. Baskická teroristická organizace ETA se však s tímto stavem nechce smířit a usiluje násilnou formou o ustavení vlastního státu. Po příchodu demokracie se však ozbrojený odpor stal nesmyslný a nemá se skutečnými baskickými zájmy nic společného. Nicméně ETA je „slušná“ teroristická organizace a svůj odpor směřuje zásadně jen proti politikům a policii. Turisté a návštěvníci Baskicka jsou v naprostém bezpečí.
Baskové jsou hrdi nejen na svůj jazyk, ale především na svůj svébytný kraj, ve kterém se střídají drsná horstva Kantábrijského pohoří s loukami štětinaté trávy esparto. Členité pobřeží Biskajského zálivu vytváří velmi atraktivní krajinu, kterou oživují půvabné rybářské vesničky.

 Baskicko leží u Biskajského zálivu v západním podhůří Pyrenejí. Klima je mírné, určující vliv má Atlantický oceán, který na rozdíl od španělského vnitrozemí zmírňuje teplotní výkyvy v zimě i v létě. V Baskicku samotném jsou výrazné klimatické rozdíly mezi pobřežními oblastmi a horskými údolími. Při návštěvě Baskicka je také třeba počítat s takřka každodenním krátkým deštěm, ale tato drobná nepříjemnost je bohatě vyvážena až snově zelenou krajinou s bujnou vegetací.

Baskicko
Baskicko
Baskicko je pověstné jednou z nejlepších kuchyní, jakou může Evropa nabídnout (baskičtí kuchaři mají pověst těch nejlepších v Evropě). Baskové pokládají kuchyni za skutečnou uměleckou dílnu, kde vznikají pokrmy neobyčejné a nevšední, připravené z těch nejlepších surovin, které jim štědře nabízí moře i vnitrozemí.

Baskicko
Baskicko
Baskická kuchyně, je jen jeden z důvodů proč se do Baskicka rádi vracíme. Dalším důvodem je místní až prvorepubliková lázeňská atmosféra, zejména v San Sebastianu a místní přistup k životu. Konzum a supermarkety jsou zde skoro vzácností a kvalita místního života se nejvíce projevuje v místních krámečcích, které se hrdě hlásí ke své staleté tradici provozu a nabídkou jen těch nejprvotřídnějších potravin. Například prodávat rozpékané pečivo je zde považováno takřka za urážku a na každém obalu od bagety je napsáno, že je čerstvě upečená a z místní mouky a čerstvého těsta. Život v Baskicku hodně připomíná francouzské „savoir vivre“ a rozhodně stojí za to Baskicko navštívit.

 Baskicko odkaz ZDE:Baskicko





Žádné komentáře:

Okomentovat