čtvrtek 21. července 2011

San Sebastian


Přístavní město San Sebastian či Donostia leží na severním pobřeží Španělska. Rozkládá se v zálivu pojmenovaném podle oblého tvaru La Concha (mušle) u ústí řeky Rio Urumea do Atlantického oceánu. Tento záliv uzavírají dva kopce - Monte Igueldo, zde je zábavní park, ke kterému lze vyjet strmou kolejovou lanovkou a kopec Monte Urgull, kde je stará hradní pevnost la Mote s expozicí historie San Sebastianu. 

San Sebastian
San Sebastian

První písemná zmínka o San Sebastianu pochází z roku 1014. Město San Sebastian mělo v minulosti, díky strategické poloze umožňující jednoduchý vstup na Pyrenejský poloostrov ze západu, velký vojenský význam. Od druhé poloviny devatenáctého století však vojenský význam rychle ustupoval do pozadí a San Sebastian se postupně začal měnit v oblíbené lázeňské letovisko. V devatenáctém století se dokonce stal letním sídlem španělského královského dvora. Prohlídku města je nejlepší začít na břehu Atlantiku. Ti, kteří rádi poznávají historii, jistě půjdou do úzkých uliček starého města umístěného za radnicí pod kopcem Monte Urgull, na jehož vrcholu stojí velká socha Ježíše Krista.

San Sebastian
San Sebastian

Ze starého města, ve kterém nejstarší dochovaná budova pochází z 16. století, se můžeme vydat buď po rozsáhlém systému cest a stezek přilehlého Monte Urgull nebo se vrátit do novějších částí San Sebastianu. Za vidění stojí široké bulváry, novogotická katedrála Buen Pastor a nábřeží řeky Rio Urumea s romantickými promenádami. Záliv La Concha tvoří písečná pláž dlouhá asi dva kilometry. V pravé části zálivu je malý přístav pro jachty a rybářské lodě. Dále následují pláže La Concha a Ondaretta s jemným bílým pískem. Na mírném pahorku nad předělem mezi oběma plážemi nelze přehlédnout nádherný palác Miramar. Levý konec zálivu ohraničuje kopec Monte Igueldo, který je stejně jako jeho protějšek Monte Urgull plný vyhlídkových cest. 

San Sebastian
San Sebastian
Z těchto cest lze obdivovat krásu výhledů na celý San Sebastian, na Atlantik nebo na malebný kopcovitý ostrůvek Santa Clara vyrůstající z vody v ústí zálivu do oceánu. (Pěkný zážitek je jet lodí výletní. Plavba vede kolem tohoto ostrůvku a vlny jsou většinou velké.) Nejzajímavější na San Sebastianu, alespoň pro mne, je baskická kuchyně. Je považovaná za jednu z nejlepších na světě. Nejtypičtější pro ni jsou mořské i sladkovodní ryby doplněné nejrůznějšími omáčkami a marinádami. Proslavené jsou různé druhy sýrů, hlavně ovčích. Delikatesou je ovčí sýr Idiazabal. 

San Sebastian
San Sebastian
Vynikající je i místní domácí víno pěstované přímo v Baskicku, nebo baskická specialita Sidra, mladé jablečné víno. Vynikající je i patxaran - likér z trnek. V uličkách San Sebastianu je jedna hospůdka vedle druhé. Jsou vybaveny většinou dlouhým barovým pultem. Na barových pultech jsou plné talíře s tzv. tapas nebo pintxos. Jsou to nejrůznější jednohubky, malé chlebíčky, saláty, marinované dary moře, na kousky nakrájené klobásy chorizo a mnoho dalšího. Zajímavostí je, že se každý obsluhuje sám. Při placení pouze nahlásíte počet snědených tapas - tento model obsluhy si moc nedovedu představit v Čechách.

San Sebastian
San Sebastian
San Sebastian má neopakovatelné kouzlo a osobitost. V uličkách mezi kamennými domy a starodávnými paláci na člověka dýchne dávná historie. Najdeme zde pestrý kulturní život, hospůdky a restaurace s vynikající kuchyní i okázalý noční život na pobřeží v mnoha zábavných podnicích. V zátoce La Concha je nádherná městská písčitá pláž. Na ní navazují široké moderní bulváry oddělené od pláže bílým zábradlím, které zvou k procházkám, při kterých můžeme obdivovat dnešní moderní San Sebastian a hlavně, všude budete potkávat jen vstřícné, příjemné a usměvavé obyvatele San Sebastianu.

Odkazy:
San Sebastian Odkaz zde: San Sebastian
 Vnikající kemp Igueldo 4km od centra San Sebastianu. Odkaz zde: Igueldo

 Místo na stání :
San Sebastian - u městské pláže uprostřed města kdekoliv kde není zákaz. Nutno přijet brzo ráno tak okolo sedmé, jinak bez šance.
Odkaz zde :  La Concha

Žádné komentáře:

Okomentovat