sobota 11. června 2011

Itinerář pro cestu obytným autem po Andalusii

Proč jet do Andalusie

Cesta do Andalusie je z ČR relativně dlouhá, (cca 2600km) ale v porovnání a v kontextu třeba s Řeckem a s tím co Andalusie nabízí, to není zase tak daleko.

Andalucia
Andalucia

Andalusie dokáže na jedné straně být velmi civilizovaná s perfektními službami, ale pokud netoužíte po civilizaci, dá se zde stále ještě stát s obytným autem na liduprázdných plážích, nebo uprostřed národních parků a hor bez jakéhokoliv problému.

Andalucia
Andalucia
Služby zde fungují naprosto perfektně a každý návštěvník je zde opravdu vítán a neokrádán tak jako na Balkáně nebo Řecku. Podnebí je jedno z nejlepších v Evropě, na Costa del Sol svítí slunce 350 dní v roce a teploty i v zimě zřídkakdy klesnou pod 18 stupňů.


Andaluská kuchyně patří k nejlepším na světě a není jen o rybách a mořských potvorách, ale i o obřích steacích a běžném jídle za normální peníze. Tříchodové menu, které se nedá sníst, se zde dá pořídit i za 6 EUR. Anglicky se domluvíte takřka bez problému všude, ale doporučuji před cestou koupit cestovní konverzaci a pokoušet se mluvit španělsky. Španělé to ocení.


Andalucia
Andalucia
Andalucia
Andalucia
Trasa

Rozvadov – Nurnberg – Freiburg – Lyon - Montpellier – Barcelona – Valencie – Alicante – Granada – Málaga a pobřeží Costa del Sol – ideální Andaluský střed pro další poznávání Andalusie.

Z pobřeží Costa del Sol, je do všech zájmových oblastí cca. 200km a tak lze libovolně kombinovat moře – hory – města - národní parky - památky.Cesta do Andalusie se dá zvládnout poměrně v klidu za tři dny. První den doporučuji dojet co nejdále ve Francii. Nedoporučuji ve Francii jezdit jinudy než po placených dálnicích.

Ujet každý den více než 800km je jiné, než ujet pouze 800km v jeden den a každá komplikace je velmi nemilá. Ve Francii je mimo placené dálnice mnoho rychlostních omezení a kruhové objezdy v každé vesnici. Co ušetříte na mýtném, proděláte na naftě a času. Nezbytností je platební karta, některé mýtné ve Francii se nedá zaplatit jinak než kartou.

Ve Španělsku je to obdobné, placené dálnice jsou rovněž bezproblémové, ale oproti Francii je třeba mít v záloze hotovost, protože naopak platební karty často nefungují. Jízda jinudy, než po placených dálnicích je opět pomalá, vzhledem ke kolísavé kvalitě neplacených silnic a množství provozu. Rovněž tak čím více se budete blížit k Andalusii, tím více začnou ubývat benzínové pumpy a je třeba mít vždy nafty min. na 100km. Kvalita nafty je vynikající a skoro u každé pumpy se dá bezproblémově a zadarmo natankovat voda.

V Andalusii jsou dálnice až na vyjímky nezpoplatněné.Ty placené poznáte snadno, u placené dálnice bude vždy u čísla dálnice napsáno P a vždy vedle povede další cesta která je neplacená. Při cestování po Španělsku je třeba mít rovněž na paměti, že Španělsko je opravdu velká země, kde 200km není žádná vzdálenost a času na dovolené je vždy málo.

Pro cesty do Španělska doporučuji mít zpracovaný podrobný itinerář míst, která chcete navštívit a kde budete spát. Z vlastní zkušenosti vím, že systém někam pojedeme, a kde se nám bude líbit zůstaneme, moc nefunguje. Výsledkem je jen spousta promarněného času v horku v autě s hledáním míst na stání.

Bezpečnost

Španělsko je poměrně hodně bezpečná země, kde policie opravdu funguje a Španělé jsou dobrosrdeční a přívětiví, i když vypadají jako naši opálení, problémoví spoluobčané. Ale je třeba mít na paměti, že ve Španělsku žije mnoho ilegálních imigrantů a je třeba se opravdu vyhnout problémovým místům (tak jako všude ve světě). Problémové jsou zejména: velké přístavy, centra velkých měst, dálniční parkoviště a veškeré oslavy, kde je koncentrace turistů. Při zvýšení ostražitosti a pozornosti o stupínek a dodržování základních cestovatelských doporučení se opravdu není třeba ničeho bát.

Mě osobně se za 20 let cestování po Španělsku nikdy nic nepřihodilo, a když občas zaslechnu historky o vykradení obytného auta, vždy se nakonec ukáže, že šlo především o nezodpovědnost a „namachrovanost“ cestovatele. Nejbezpečnějším místem na stání jsou samozřejmě kempy, ale vždy si dopředu ověřte, zda kemp, byť je uvedený průvodci, opravdu existuje.Jinak s volným stáním je to stejné jako kdekoliv jinde, někde to jde, jinde ne a ve Španělsku je navíc u moře málo místa. (netýká se Andalusie)

Rady na cestu

Při cestě přes Francii doporučuji dojet minimálně do Orange, jakékoliv parkování cca. od - do 100km Lyonu nedoporučuji, tato lokalita je vyhlášená svojí přítomností specializovaných šmejdů na vykrádání aut. Cca. 100km před Orange (Chateauneuf du Pape) je parkoviště Aire de Montelimar, je zde k dispozici zdarma servisní místo pro nabrání vody a provedení servisu. Já osobně jezdím přes Francii bez vody a beru jí až zde, souřadnice: N 44 30 49,3 E 004 46 53

Pokud potřebujete nakoupit, u Orange je Carrefour, souřadnice: E 44 07 10,7 E 004 50 20,6. Perfektní místo na spaní je v Chateauneuf du Pape, je to od Carrefour v Orange cca 10km, souřadnice pro spaní najdete na Google, je to přímo u zříceniny v Chateauneuf. Příjezd je poněkud komplikovaný, ale to místo na stání za to stojí.Chateauneuf du Pape Pěstuje se zde nejlepší víno na světě. Doporučuji návštěvu vinných sklípků (mají otevřeno ve všední dny do 21hod). Vnikající víno ve sklepě stojí od 20 EUR ale je to moc dobrá investice.

Další den dojedete zcela jistě do Španělska. První velké město je Barcelona. Pokudu uvažujete Barcelonu navštívit, důrazně doporučuji zaparkovat v nějakém kempu a do města jet nějakým jiným způsobem. Barcelona je pro turisty poměrně nebezpečné město a nedoporučuji kdekoliv s obytným autem parkovat, pokud tedy nechcete posléze zveřejňovat svůj zážitek s vykradením obytného auta. Na každém parkovišti podél cesty u Barcelony je upozornění v několika řečech, že se tam krade.

Barcelona není nebezpečná díky Španělům, ale je to přístavní město plné přistěhovalců z Afriky a našich milých spoluobčanů z Balkánu. I při průjezdu Barcelonou doporučuji zvýšit ostražitost, na jakékoliv posunky a žádosti z ostatních aut nereagovat, nezastavovat, mít po ruce foťák a případné upozorňovatele na cokoliv fotit. Pokud zaregistrují, že je fotíte, přestanou upozorňovat a odjedou. To samé doporučení na zvýšení ostražitosti platí i při průjezdu mýtem a při tankování. Pokud neuvažujete navštívit Barcelonu, záleží, jak daleko chcete ten den dojet.

Taragona

Variantou A, je Port Aventura Park u Taragony (Salou) cca 600km od Chateauneuf du Pape. Pokud máte malé děti, doporučuji, děti budou v ráji odkaz ZDE: Port Aventura parkovat a přespat se dá přímo před bránou. Další místo na spaní je přímo u moře cca 10km daleko - Cambrils ( Salou) N 41 04 01.9 E 001 03 58

La Manga del Mar Menor

Varianta B, je La Manga del Mar Menor (u Cartageny) cca 1 100km od Chateauneuf du Pape. La Manga - Mar Menor se nachází na protáhlém písečném pásu, jenž odděluje Středozemní moře od solné laguny – Mar Menor. Místo na stání na písečné pláži souřadnice: (jiný formát) N 37°38´32“ E 0°43´19“ Nebo kdekoliv se Vám bude líbit. Stání je bez problému. Mar Menor je „Mrtvé moře“ v provincii Murcia.

Ohromné jezero, teplé, klidné a velmi slané vody je odděleno od Středozemního moře pruhem pevniny s názvem La Manga.Velká intenzita slunečního záření a okolní pouštní prostředí přispívají k prostředí bez pylu a celá oblast je tak bez jakýchkoliv alergenů. Díky tomu se Mar Menor stává jedinečnou léčebnou oblastí pod širým nebem. Klimatické podmínky, léčivé bahno a sluneční svit jsou prý srovnatelné s Mrtvým mořem v Izraeli. Voda v Mar Menor se svou maximálně sedmimetrovou hloubkou se velice brzy prohřeje a už od května je v ní báječné koupání. Celá oblast je zároveň málo turisticky objevená a je především rekreačním místem Španělů.

Provincie Almería

Další zastávkou, která je na cestě do středu Andalusie je provincie Almería. Doporučuji jet už od Mojacaru při pobřeží, dokud nedojedete do národního parku Cabo de Gata (začíná za Carboneras). Národní park Cabo de Gata – vulkanický přírodní reliéfní park, v této oblasti se nacházejí nejkrásnější liduprázdné pláže Andalusie s bílým pískem a smaragdovým mořem. Většina pláží je, ale je dostupná jen pěšky. Doporučuji jet postupně přes Las Negras, Aqua Amarga až k vesničce La Isleta. Souřadnice: (jiný formát) N36°48´57“ E 2°03´05“.

Almeria
Almeria
Při cestě najdete spoustu míst na stání, ale v parku je nově všude zakázáno (díky soudruhům z bývalé NDR a podobným, kteří zde trávili celou zimu a servis prováděli přímo na pláži) stát přes noc. Záleží na odvaze a svědomí každého z Vás, zda zákazy stání bude respektovat. Já tam stojím občas jen jednu noc a to jen tam kde stojí další obytná auta, ale dobrý pocit z toho nemám.

Většinou raději dojedu do San José kde je kemp odkaz ZDE: Los Escullos (není nic moc). Nebo zaparkuji někde na kraji San José. Na začátku San José jsou velká parkoviště. Dovnitř San José nemá smysl jezdit, silnice tam končí. Pěšky se dá dojít na nejlepší pláže Almeríe: Genoveses, de Monsul a další. V sezóně na pláže jezdí ze San José i autobus.Volné parkování u moře v parku Cabo de Gata je možné na druhé straně u Městečka Cabo de Gata, pláž Miramar, souřadnice: (jiný formát) N 36°44´59“ E 2°13´06“.

Město Almería

Doporučuji návštěvu města a hradu Alcazaba. Působivý hrad, který je 800 let starý. Almería, přístav, Arabové. Doporučuji opatrnost, raději kemp La Garrofa, je to asi 4km od Almeríe a do města se dopravit jiným způsobem. Stránky kempu ZDE: La Garrofa

Almeria Hrad Alcazaba
Hrad Alcazaba

Provincie Granada

Z Almeríe doporučuji jet dále do Málagy přes Granadu. Cesta kolem pobřeží je pomalá a samá zatáčka. Cestou do Granady můžete navštívit Poušť Tabernas a Mini Hollywood, vzdálený asi 40 km severně od Almeríe. Tato měsíční krajina o rozloze 11 625 ha s kopci dosahujícími výšky od 260 do 1000 m, s průměrnými ročními srážkami kolem 250 mm a teplotami, které v letním období mnohdy převyšují 43°C, byla v roce 1989 vyhlášena přírodní rezervací.

Za lunární vzhled mohou pískovce a slínovce, které tvoří tuto krajinu rozbrázděnou hlubokými propastmi a příkopy, sporá vegetace, přívalové deště a neexistence povrchových toků. Tato krajina je tak podobná arizonské poušti, že zde v šedesátých a sedmdesátých letech vznikl druhý Divoký západ. Točila se tu celá řada westernů, v nichž místní lidé hráli indiány, psance a kavaleristy a Clint Eastwood, Rachel Welchová, Charles Bronson a mnozí další hlavní role.

Po filmovém průmyslu tu zůstala tři westernová městečka, která nyní slouží jako turistické atrakce. Nejznámější z nich je Mini Hollywood, který leží 24 km od Almeríe u silnice směrem do vesnice Tabernas. Natáčely se tu záběry více než 100 filmů, včetně Sedmi statečných. Každý den tu zažijete přepadení banky i následnou přestřelku. V bezprostřední blízkosti je i zoologická zahrada.

Guadix

Další možnou zastávkou po cestě do Granady je město Guadix – město, kde polovina obyvatel žije v jeskyních. V pískovci vybudované jeskyně existovaly ve městě již v období římské nadvlády nad poloostrovem, v 16. století je pak postupně začali obydlovat Moriskové (Arabové.)Návštěva jeskynního města je opravdu nevšedním zážitkem.

Guadix
Guadix
Klidně se můžete projít mezi komínky, které rostou přímo z hlíny, nebo se jen tak toulat po spletitém labyrintu zdejších cest. Pravděpodobně vás někdo pozve k návštěvě svého obydlí. Neodmítejte. Někteří obyvatelé se chtějí pouze pochlubit a postačí jim vaše slova obdivu, jiní nabízejí prohlídku za poplatek (většinou 2 EUR). Guadix je dnes jakýmsi živým skanzenem a vzácným příkladem kladného vztahu obyvatel ke své historii a svým předkům. Na návštěvu Guadixu a jeho jeskyní Vám bude stačit jedno odpoledne a rozhodně nezapomeňte navštívit Jeskynní muzeum lidových zvyků (Cueva Museo de Costumbres Populares) na náměstí Hermita Nueva, kde uvidíte, jak se žilo v jeskynních v různých historických etapách.

Sierra Nevada

Pár kilometrů za Guadixem začíná pohoří Sierra Nevada – s vrcholem Mulhacén 3 481 m, který je nejvyšší horou Španělska. Dále dominuje 14 hor převyšujících 3000 m. Doporučuji navštívit středisko Pradollano odkaz ZDE: Pradollano dá se tam bez problému dojet po výborné cestě a je tam STP pro obytná auta za cca. 8E s možností servisu.

Můžete odsud jít pěšky na Mulhacén odkaz ZDE: Cesta Při cestě do Pradollana je zároveň mnoho možností na stání a chození. Asi v prostředku cesty je i slušné informační středisko.Na cestě ze Sierra Nevady do Málagy máte na výběr opět minimálně dvě varianty.

Sierra Nevada
Sierra Nevada
Varianta A, památky - Granada – Alhambra.

Granada – Alhambra

Alhambra je středověký komplex paláců a pevností maurských panovníků. Roku 711 berberský kníže Tárig ibn Zijád dobyl dnešní území Granady. Maurům se v téhle oblasti natolik líbilo, že se zde usadili.Při křižáckých výpravách se mnoho maurských architektů, doktorů, atd. uchylovalo do exilu právě do Granady. Díky tomu Granada jen vzkvétala a díky diplomatickým schopnostem vládce Granady dokázala přežít bez úhony i některé křižácké výpravy.

Alhambra
Alhambra
Alhambra patří mezi nejkrásnější stavby, které kdy země Orientu vystavěly v západní Evropě. Arabský básník Ibn Zamrak dokonce prohlásil: „Kéž by samy hvězdy chtěly v tobě přebývat, místo nekonečného kroužení po nebi!“ Královský palác Alhambra je opravdovým skvostem a jeho návštěvou budete okouzleni. Připravte si tak celý den, abyste si ho mohli pořádně prohlédnout.Parkování před Alhambrou je placené a je nutno přijet ráno. Denní návštěvnost je omezena na určitý počet návštěvníků. Vstupenky do Alhambry si proto musíte zakoupit dopředu. Třeba odkaz ZDE: Book

Varianta B, moře - Nerja

Nerja

Městečko s malými plážemi, poblíž města se nalézají jeskyně Cuevas de Nerja. Stání kdekoliv se Vám povede, nebo u Cuevas de Nerja, velké parkoviště.První historické záznamy o Nerje se datují do období přítomnosti Arabů na Pyrenejském poloostrově, kteří vesničku nazývali Naricha nebo Narija.Arabové se zde nejspíš usídlili v pevnosti, jejíž ruiny lze dnes spatřit v oblasti známe jako Pago del Castillo Alto, při cestě do sousední bílé vesničky Frigiliany.

V roce 1660 tehdejší starosta Antonio de Villavicencio dává příkaz postavit věž zvanou Torre de las Guardas, která je dnes známá jako jedna z největších podívaných v Nerje – Balcón de Europa. Tento název místu oficiálně udělil král Alfonso XII., který Nerju navštívil po zemětřesení v roce 1884. Z tohoto místa se vám naskytne krásný výhled na pobřeží. V kopci nad vesničkou lze navštívit velmi známe jeskyně – Cuevas de Nerja, které byly nalezeny roku 1959 a kde jsou k vidění zajímavé nástěnné malby spadající až do období paleolitu. Rovněž zde byly nalezeny ostatky člověka kromaňonského.

V jeskyni uvidíte nejen staré nástěnné malby, ale také mnoho zajímavých útvarů tvořících jakési krápníky. Při troše fantasie se vám bude zdát, že vidíte například nosatého Pinocchia.Nerja je výborná v tom, že zde najdete jak písečné pláže dopřávající větší luxus, tak malé, schované pláže mezi útesy, které vám poskytnou soukromí.Nejturističtější je Playa Buriana, dlouhá asi 800 metrů, která byla v roce 2004 oceněna jako pláž s vysokou kvalitou. Playa de Calahonda Tato pláž je situována přímo pod Balcón de Europa. Dostanete se na ní pouze pěšky po schodech. Je menší a máte z ní krásný výhled na blízké útesy. Pokud pojedete při pobřeží z Nerji do Málagy najdete mnoho míst na volné stání přímo u moře.

Nerja
Nerja
Malaga

Malaga je poměrně bezpečné a bezproblémové město. Místo na stání, opět kdekoliv se Vám povede a není tam zákaz. Ve městě není mnoho památek, ale je tam pěkná přímořská promenáda. Málaga je tak na jedno odpoledne. Doporučuji navštívit nad Málagou se tyčící maurskou pevnost Alcazaba. Je tam parkoviště, dá se tam stát a je odtud úchvatný pohled na Málagu.

Marbella a Costa del Sol

Marbella je spolu s přístavem Puerto Banús ta pravá Costa del Sol. Oblast je také nazývána Evropská Kalifornie a je možná nejluxusnější v Evropě. Koncentrace jachet a Rollsů na m2 je opravdu značná. Nicméně při troše hledání se dá najít i velmi pěkné, bezproblémové místo na stání přímo na pláži

Puerto Banús
Puerto Banús
Marbella nabízí po celý rok příjemné klima. I proto zdejší pláže a golfová hřiště vyhledávají turisté a celebrity z celého světa. Marbella je ideálním místem pro aktivní dovolenou. Můžete si tu vybrat širokou škálu vodních sportů, projet se na koni atd. V noci se pak otevírá mnoho klubů, diskoték, barů i casin. Marbella je luxusní letovisko, a proto tu uvidíte hodně luxusu a bohatých lidí. Pokud si to tu tedy chcete užít, vezměte si to nejlepší oblečení, co máte a připravte si nějaké to euro navíc, jelikož tu jsou ceny o něco vyšší. Ale ne zase tak dramaticky.

Mezi nejvyhledávanější turistické cíle ve městě Marbella patří náměstí Plaza de los Naranjos, kde můžete obdivovat radnici ze16. století a také osmibokou kašnu z mramoru postavenou roku 1704. Ve staré části města můžete vidět tzv. El Castillo, jde o hradbu pevnosti Alcazaby, která tvořila původní město obklopené hradbami. Další pamětihodností je věž Torre Ladrones, která byla první signální věží na Andaluském území za vlády Arabů v Andalusii. Marbella nabízí návštěvníkům celkem 24 pláží, jejichž celková délka je 27 km. Mezi nejnavštěvovanější pláže patří Playa de Guadalmina, Playa de linda vista, Playa de Cortijo Blanco, Playa de Puerto Banús, Playa de la Bajadilla a Playa de Fontanilla . pro další pokračování cesty z Marbelly a Costa del Sol máte na výběr minimálně tři varianty.

Variantou A, je Gibraltar a pobřeží Costa de la Luz


Gibraltar

Když poprvé spatříte Gibraltarskou skálu, ohromí vás její impozantní zjev, kterým vyčnívá nad okolní krajinu. Gibraltar je jako maják, který signalizuje mořeplavcům v dálce, že dorazili do Gibraltarského průlivu, je jako křižovatka, která úžinou odděluje Evropu od Afriky a Atlantický oceán od Středozemního moře.Tato skála, která přilákala první obyvatele již v začátcích lidstva, poskytovala jako domov mnoho výhod.

Skála je geologicky velmi odlišná od okolní krajiny, je z vápence a najdeme zde mnoho jeskyní. Dosud jich bylo objeveno přes 140. Proč je Gibraltar, kus vápence, tak odlišný od okolní krajiny? Má to co do činění s událostí, která se stala mnohem dříve, než sem přišli první obyvatelé. Vápenec je tvořen miliony malých skořápek zvířat, která uhynula, a skořápky se usadily na mořském dně, kde pomalu ztvrdly na kámen. Takže když se vydáte na Gibraltarskou skálu, je to jako byste se procházeli po starověkém mořském dně.

Při vstupu na Gibraltar musíte projít přes státní hranici. Ta byla uzavřená španělskou vládou v roce 1969 a až v roce 1985 znovu otevřena. Nyní přes ni přejde víc jak čtyři miliony návštěvníků každý rok a denně několik tisíc lidí, kteří zde sice pracují, ale žijí na španělském území. Navštívit Gibraltar obytným autem je pošetilost, i když někteří, (Igor s Jitkou) to dokázali… Doporučuji jet obytným autem po La Línea tak dlouho, dokud nenajdete hraniční přechod na Gibraltar, poté zaparkovat a jít pěšky přes přechod. Jediná cesta, která na Gibraltar vede z La Línea, se křižuje s přistávací dráhou pro letadlo. Takže bacha - na přechodu je potřeba se pořádně rozhlídnout, doprava, doleva - a taky pro jistotu nahoru.

Gibraltar
Gibraltar

U letiště stojí taxíky a nejlepším způsob jak si prohlédnout nejzajímavější lokality Gibraltaru je oficiální prohlídka taxíkem „Rock Tour“. Trvá přibližně 90 minut, cena za taxi je cca. 15EUR za osobu a v ceně jsou i vstupy do nejzajímavějších míst Gibraltaru.

Costa de la Luz

Costa de la Luz (Pobřeží světla) se rozprostírá od Gibraltaru až k portugalským hranicím. Krajina s rozsáhlými písečnými plážemi je téměř stále ponořena do horkého slunečního světla, ale někdy nepříjemného větru. Costa de la Luz se táhne od nejjižnějšího místa v Andalusii - města Tarifa - až po hranice s Portugalskem. Na rozdíl od sousedního pobřeží Costa del Sol je klidným a relativně pohodovým místem.

Nejsou zde ohromné hotelové komplexy ani nekonečné davy turistů. Proto si pobřeží uchovává idylickou atmosféru nezasaženou komercí. V sezóně to, ale až tak už neplatí a najít místo na stání při pobřeží je už taky problém, všude začínají být cedule se zákazy pro obytná auta. Jak moc chcete putovat po pobřeží Costa de la Luz záleží jen na Vás, nejsou zde žádné vyloženě nevhodná místa a záleží jen na Vás, které místa z průvodců budete chtít navštívit. Pro ilustraci uvádím jen některá z nich.

Tarifa

Tarifa je vyhlášená díky svým plážím, kterých je tu více než 10 km. Disponují bílým pískem a jsou skoro nedotčené. Jedinou nevýhodou je poměrně velká větrnost a vlny. Ty jsou ale oblíbené surfery a kitesurfery z celého světa. Tarifa je malé přistavní město, které je typické svými dlážděnými uličkami, vůní jasmínu a bílými domy. Mezi nejvýznamnější památky ve městě patří brána Puerta de Jerez ze 13. století, hrad Guzman a Kostel svatého Matouše ze 16. století.

Tarifa
Tarifa

Tarifa je vyhledávaná také díky vyjížďkám za delfíny a velrybami. Parkování je bezproblémové, všude tam, kde uznáte za vhodné. Z Tarify si můžete udělat i jedno či vícedenní výlet do Maroka. Můžete jet individuálně trajektem, cesta trvá cca 20min. Nebo si můžete zakoupit jednodenní výlet do Tangeru v některé cestovní kanceláři. Jednodenní výlet stojí cca. 60 EUR na osobu.


Baelo Claudia

Baelo Claudia je antické římské město, asi 15 km od Tarify. Město bylo založeno na konci 2. století př. n. l. Jeho založení a pozdější rozkvět úzce souvisí s obchodováním se severní Afrikou, hlavně s přístavem Tanger v dnešním Maroku. Hlavním zdrojem bohatství města bylo nasolování ryb a výroba omáček z nich. Postupem času město získalo vcelku význačný vliv, zejména pod vládou Claudia (41-54 př. n. l.), který mu udělil status správní oblasti. V této době také dochází k největšímu rozkvětu a prosperitě. Úpadek začal během druhé poloviny 2. století př. n. l., zřejmě díky zemětřesení, které zdevastovalo skoro celé město a okolí a v 7. století pak bylo úplně opuštěno.

Baelo Claudia
Baelo Claudia

Pozůstatky tohoto města se nachází na pláži Playa de Bolonia, která je více jak 7 km dlouhá a 70 m široká. Vyniká zlatým pískem a mírnými vlnami. Známá je přírodními dunami, které byly vyhlášené v roce 2001 přírodní památkou. Celá pláž i okolní krajina je považována za jednu z nejkrásnějších na Costa de la Luz. Parkování je přímo u Bolonie a vstup do Bolonie je pro občany EU zdarma.

Cádiz

Přirozeným centrem celé oblasti je starobylé město Cádiz. Bylo založeno Féničany již v roce 1104 před Kristem, což z něj činí pravděpodobně nejstarší trvale obydlené město v celé Evropě. Zachovalo se zde velké množství cenných památek. K nejvýznamnějším patří katedrála ze 17. století, městské hradby a brány, ruiny antického divadla nebo vojenská pevnost Candelaria. Město je plné historických čtvrtí. K těm nejvyhledávanějším patří El Populo, La Viña a Santa Maria. Zaparkovat v Cádizu je docela problém, ale pokud vydržíte a budete dostatečně dlouho hledat, najdete.

Sanlúcar de Barrameda

Oblast Costa de la Luz je také velmi oblíbeným místem pro všechny, kteří ocení dobré jídlo a pití. U městečka Sanlúcar de Barrameda se loví jedny z nejlepších krevet v celém Španělsku a místní rybí restaurace stojí rozhodně za návštěvu. Vynikající je i místní víno. Ze Sanlúcar de Barrameda se dá jet lodí do národního parku Doňana – doporučuji, odkaz ZDE: Doňana prohlídku je nutno objednat v sezoně dostatečně dopředu stání v Sanlúcar de Barrameda je možné na parkovišti v přístavu u nástupu na loď.

Doňana
Doňana

Jerez

Jerez de la Frontera. Všechny kultury zde zanechaly nesmazatelné stopy. Jerez nabyl v době arabské nadvlády značného významu zejména pro ekonomický a vojenský význam. Roku 1264 byl dobyt křesťany. Do této doby nosil jméno Scherisch, které později během posledních fází reconquisty doplnil přívlastek de la Frontera. To znamenalo jakousi hranici mezi křesťanským a arabským územím. Jerez je známý vynikajícím vínem a brandy. Historie sherry je dlouhá přes tři tisíce let. Sahá až ke starým Féničanům, kteří v roce 1100 př. n. l. založili v jihozápadním Španělsku město Gadir (dnešní Cádiz). Rychle jej však opustili kvůli horkému větru, zvanému Levante, o němž se říká, že dokáže přivést lidi k šílenství.

 Bodega Tio Pepe
 Bodega Tio Pepe

Založili proto dále ve vnitrozemí město Xera, dnešní Jerez. Byli to zřejmě oni, kdo zavedli do této oblasti pěstování hroznů. Maurové pak do Španělska přinesli arabský vynález, zvaný Alembic, jednoduchý destilační přístroj, který používali ke zpracování přebytků vín. Tento destilát se začal přidávat spolu se sladkou šťávou do nepříliš zajímavých vín a první víno "Jerez“, bylo na světě. Při návštěvě Jerezu doporučuji navštívit jednu z „továren na sherry“ například Bodegu Tio Pepe odkaz zde: Tio Pepe 

Jerez je také od nepaměti spjatý s koňmi. Koně se tady chovají, hýčkají, oslavují. Kůň se stává i hlavním protagonistou při velmi pěkné Ferii del Caballo. Atmosféra se nedá ani popsat. Je třeba ji zažít. Někdy je až neuvěřitelné, co vše je možno koně naučit. Feria se koná většinou zhruba druhý týden v květnu. Jestli tady v tuto dobu budete, nenechte si takovou zábavu ujít.Rovněž tak doporučuji navštívit královskou jezdeckou školu v Jerezu odkaz zde: Escuela Parkování v Jerezu je více méně bez problému.

Variantou B, je okruh Ronda, Sierra de Grazalema, Antequera, El Torcal.

Ronda

Ronda je staré andaluské město s velmi dávnou historií. Podle místního naleziště spadají první objevy do období neolitu. Všechny kultury, které prošly Andalusií, zanechaly své stopy i v Rondě. Nejvíce staveb, ale vzniklo v době 18. století.Za zmínku stojí Nový Most (Puente Nuevo) přes řeku Tajo, symbol města. Most 98 metrů vysoký, vystavěný z kamenů právě řeky Tajo, spojil novou moderní část města se starobylým centrem. Kostel Svaté Marie - původně zde stála arabská mešita, z které se dodnes zachoval pouze jeden oblouk. Katoličtí králové po dobytí města nařídili na místě mešity postavit kostel, jehož výstavba skončila v 17. století.

Corrida
Corrida

Vzhledem k tomu, že se Ronda nachází na strategickém místě v mírných horách, sloužila v minulosti především jako obranné město, zejména v době přítomnosti Arabů. Důkazy spatříme v početném množství bran Puerta de Almocábar a množství Maurských hradeb. Plaza de Toros. Býčí aréna v Rondě je známá jako jedna z nejstarších ve Španělsku.Dnes zde můžete navštívit muzeum býčích zápasů, kde se dozvíte mnohem podrobnější historii místní arény a býčích zápasů všeobecně. Podívejte se také na palác Palacio de Mondragón, arabské lázně nebo na Palác maurského krále. Parkování v Rondě je možné na některém z mnoha parkovišť, je nutno hledat.

Sierra de Grazalema

Nedaleko od Rondy se nachází Národní park Sierra de Grazalema, rozhodně doporučuji navštívit odkaz zde: Grazalema Tato přírodní rezervace je pokládána za jednu z nejkrásnějších na jihu Španělska a je jednou z mých nejoblíbenější oblastí Andalusie. Zaparkujte kdekoliv kolem městečka Grazalema a vyjděte si do nádherných liduprázdných hor s rozsáhlými jedlovými porosty.

Sierra de Grazalema
Sierra de Grazalema

Antequera

Ze Sierra de Grazalemy není daleko do města Antequera. Antequeře se někdy přezdívá “srdce Andalusie“. Antequera má dlouhou historii, která sahá až 5000 let zpátky. Největšího významu se jí dostává od roku 1410, kdyby byla dobyta křesťany. Oblast dnešního města byla osídlena již v době bronzové. Poté se tu vystřídaly různé kmeny a později sem přišli i Římané. I proto se tu dodnes dochovalo mnoho zajímavých památek a dalších různých starověkých staveb.

Můžete tu vidět v rámci časové osy vývoj od dolmenů, přes římské lázně a maurský hrad, až po gotické, renesanční a barokní kostely. Parkování bez problému na kraji města.Mezi nejvýznamnější památky ve městě patří původně arabský hrad Alcazaba, brána Arco de los Gigantes, římské lázně a celé historické centrum tvořené převážně kostely z dob renesance, tedy těsně po dobytí území španělskými králi a dále pak Dolmeny Viera a Menga. Druhý jmenovaný patří k největším dolmenům v celém Španělsku. V nejbližším okolí města můžete ještě shlédnout Dolmen Romera, přírodní útvar geologického původu “Tvář zamilovaných“ a jednu z nejpůsobivějších krasových krajin v celé Evropě, Torcal de Antequera.

Torcal de Antequera

Tato oblast se stala přírodním parkem v roce 1989 a je tvořena z vápence. Je to jedna z nejdůležitějších krasových krajin v celé Evropě. V Torcal de Antequera se nacházejí čtyři různé oblasti: Sierra Pelada, Torcal Alto, Torcal Bajo a Tajos a Laderas. Spolu tvoří skutečné muzeum přírodní skulptury modelované po staletí.

Torcal de Antequera
Torcal de Antequera
Torcal de Antequera je také botanicky zajímavá oblast která je domovem pro více než 650 druhů rostlin. Z vrcholků Torcal de Antequera můžete obdivovat nádherné výhledy na Villanueva de la Concepción a Las Ventanillas. Za jasného počasí je dokonce možné vidět Africké pobřeží. Parkování je bez problému na velkém parkovišti před vstupem. Dá se využít i jako místo na přespání.

Varianta C - města Sevilla a Córdoba

Sevilla

Stará Andaluská pravda říká, že "kdo neviděl Sevillu, neví, co je zázrak". Je to pravda. Hlavní město Andalusie a čtvrté největší město Španělska na řece Guadalquivir je totiž zázrak sám. Drobnou chybičkou Sevilly je, že se tam dost vykrádají auta, která nemají Sevillskou značku. Důrazně nedoporučuji stát jinde než v kempu.

 Sevilla
 Sevilla

Další chybičkou Sevilly je, že je tam v provozu jen jeden kemp - Camping VILLSOM cca 15km od Sevilly, byť průvodce jich uvádějí několik. Odkaz ZDE: Kemp VILLSOM Z kempu jeďte hromadnou dopravou nebo taxíkem, cesta taxíkem do Sevilly stojí cca 30E. Historie města sahá až do doby, kdy se říká, že na Pyrenejském poloostrově byla záhadná civilizace Tartézů. Nikdo neví, kdy to přesně bylo, ale zmínky z historie ukazují přímo de Sevilly. Tato prý velice vyvinutá civilizace záhadně zmizela, podobně jako bájná Atlantida.

První doložené zmínky jsou z doby Féničanů, Římanů a Katrtáginců. V 1. stol. př.n.l. byla dobyta Juiliem Cézarem. Pozůstatky po Římanech je možné vidět nejen po Seville, ale hlavně v Itálice, což je městečko na sever od Sevilly. V Seville můžete strávit týdny a pořád budete mít co objevovat.

Itálica

Tyto římské vykopávky se nachází v městečku Santiponce, 7 km severozápadně od Sevilly. Itálica byla založena jako vůbec první římské město v Hispánii vojevůdcem Scipiem v době druhé punské války (206 př.n.l.), aby zde zanechal raněné vojáky po vítězné bitvě nad Kartáginci, a je rodištěm římských císařů Traiana a Hadriana. Parkování v Santiponce je problematické, před areálem není parkoviště, ale pouze podélné stání u chodníků v sezoně to bude asi problém, doporučuji přijet do Santiponce večer, zaparkovat a ráno navštívit Itálicu.

Itálica
Itálica

Córdoba

Córdoba je moje nejoblíbenější Andaluské město a nevynechám jedinou příležitost, kdy ho mohu navštívit. Pokud by Córdoba ležela u moře, v životě bych nechtěl žít jinde. Córdoba byla založená Římany, ale známější je svým maurským dědictvím. Je jedním z měst, které nejlépe vystihuje celou andaluskou historii. Vzhledem ke svému strategickému významu, jako nejvyšší splavný bod řeky, se v minulosti stala důležitým přístavním městem. Olivový olej, víno a pšenice se odtud dovážely do starého Říma. Po Římanech také zbyl slavný most „El Puente Romano“.

Největší slávy Córdoba dosáhla okolo 10. století, kdy se stala centrem islámské říše Al-Andalus. V té době také začala výstavba nejvýraznější budovy ve městě – Mezquita – Velká mešita, která se po několika staletích dostavování a rozšiřování stala jednou z největších a nejkrásnějších v celém tehdejším islámském světě. Ve 13. století bylo město znovu dobyto křesťany a noví vládci města byli tak ohromeni její krásou, že opustili od výstavby nové katedrály, ale použili stávající mešitu s jejími dech beroucími oblouky a sloupy, a katedrálu vystavěli z ní.

Stejně jako unikátní mešita-katedrála patří mezi další poklady Córdoby Alcázar neboli pevnost, přestavěná v roce 1328 křesťany – původně pevnost Calahorra postavená Maury, která stráží římský most na opačné straně řeky. Córdoba byla ve středověku domovem velké židovské komunity, po níž zde zůstala čtvrť nazvaná „La Judería“. Je to labyrint vinoucích se úzkých uliček se spoustou květinami zdobených nádvoří a malebných náměstí jako je „La Plaza del Potro“.Parkování v Córdobě je problematické, doporučuji kempink El Brillante odkaz ZDE: Kemp Brillante Kemp není nic moc a je i relativně drahý, ale je takřka uprostřed města a všude dojdete pěšky.

Medina Azahara

Několik kilometrů na severozápad od Córdoby se nachází pozůstatky maurského palácového města Medina Azahara (Madinat Al-Zahra). Najdeme zde zbytky luxusního paláce chalífy, dříve nazývaného „Versailles Córdoby“, který byl postaven v 10. století.

Chalífa se tehdy rozhodl ukázat svoji moc tím, že vystaví nové obrovské palácové město nedaleko Córdoby. Tehdejšími návštěvníky bylo popsáno jako oslnivá řada paláců plných pokladů, které svět neviděl. Parkování je možné na centrálním parkovišti před Medinou, ke které vás dovedou informační cedule z Córdoby. Z tohoto parkoviště se do Mediny jezdí autobusem, jízdenka je v ceně vstupenky.




1 komentář: